2024. április 20., szombat

Infrastruktúrát az ipari övezetbe!

Temerinben folyamatban van a vízgyár projektjének kidolgozása is

Temerinben elkezdték a 8-as ipari övezet kiépítését. Jelenleg a fő vízvezetéket fektetik le a kolóniai kutaktól a Járek területén fekvő, 100 hektáros területig, amelyen a városrendezési tervek szerint kialakítják a község legújabb ipari övezetét. A 115 millió dinár értékű befektetést 40 millió dinárral támogatta a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság – hangzott el tegnap, amikor Čedomir Božić mezőgazdasági titkár megtekintette a munkálatokat. A helyszínen Mladen Zec polgármestert a vízgyár kiépítéséről is faggattuk.

Fotó: Tóth D. Lívia

Fotó: Tóth D. Lívia

Temerinben az utóbbi években több ipari övezet infrastrukturális kiépítését is szorgalmazta a helyi vezetőség. Két éve megépítették a Járekot és Újvidéket összekötő úton azt a körforgalmat, amely lehetővé teszi a 38-as, a 39-es és a 8-as ipari övezet megközelítését. A körforgalomból elágazó szervizútnak köszönhetően elérhetővé vált az a 20 hektáros terület, amelyet már akkoriban felvásároltak a befektetők. A 8-as ipari övezet 100 hektáros területe azonban még kihasználatlanul áll, hisz a megfelelő megközelítés mellett a víz-, az áram- és a gázellátást is biztosítani kell ahhoz, hogy ide lehessen vonzani a befektetőket a városrendezési tervek által előirányzott területre.

December közepén elkezdték annak az 5 kilométeres fő vízvezetéknek a kiépítését, amely az említett övezet vízellátása mellett ivóvizet biztosít mindazoknak a háztartásoknak is, amelyeket érint a Staro Đurđevo-i helyi közösségből (Kolónia) induló, az Újvidék utcában folytatódó, majd a 8-as ipari övezet felé forduló vezeték.

A 115 millió dináros befektetés megvalósítására a helyi vezetés 75 millió dinárt irányozott elő a községi büdzséből. A több mint egy hete megkezdett munkálatok jól haladnak, annak ellenére is, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett. A tervek szerint 140 nap alatt fejezik be az új ipari övezetig húzódó fővezeték lefektetését – mondta a helyszínen Mladen Zec községi elnök, aki nemrégiben a vízgyár megépítését is beharangozta Temerinben.

– Aláírtuk a szerződést a vízgyár tervének kidolgozására. Két hónap múlva már a kezünkben lehet a tervdokumentáció, amellyel a tartományi szerveknél kívánunk pályázni. A kiépítést feltehetőleg már jövőre elkezdhetjük, és terveink szerint másfél év múlva már működésbe is léphet a vízgyár Temerinben – vázolta az elképzeléseket a polgármester.

A temerini önkormányzat munkáját a helyszíni szemlén pozitívan értékelte Čedomir Božić mezőgazdasági titkár.

– Felkérem a helyi vezetést, hogy már a következő év elején pályázzon a titkárság kiírására, amelyet a vízvezeték-hálózatok kiépítésére és felújítására jelentetünk meg. Emellett továbbra is támogatni fogjuk a szennyvízhálózat bővítését és a határutak rendezését – ígérte a titkár.

Nyitókép: Fotó: Tóth D. Lívia