2024. április 19., péntek

Sikerek a Balaton mellett

Eredményes év áll a Paligo Palus Ultramaratonklub tagjai mögött. A járványhelyzet ellenére a fiatalok minden tervezett versenyen elindultak, beleértve néhány nemzetközi futamot is. A legutóbbi sikerek a balatoni futófesztiválhoz kapcsolódnak, ahol négyen képviselték a palicsi klubot.

– Horváth Dániel kerek kétórás idővel új egyéni csúcsot ért el félmaratonon, Bukovec Gergő pedig élete első félmaratonját a limitidőn belül teljesítette. Danica Kovačević először állt rajthoz 6 órás versenyen, és 48 kilométert teljesített, Kádár Lara pedig hozta saját formáját, és 6 óra alatt 53 kilométert és 660 métert futott, mellyel ifjúsági kategóriában 1., abszolút kategóriában a 19 futó között a 6. helyen végzett. Bővült a létszámunk, ugyanis Ivan Miškeljin, aki két évvel ezelőtt a palicsi versenyen megdöntötte az országos csúcsot, csatlakozott hozzánk. Az idei eredmények közül kiemelném Jovica Spajićot, aki az alaszkai ultramaratonon, –45, –50 fokban győztesként ért célba, valamint Halász Edvárdot, ő a nyári országos bajnokságon megnyerte az 50 kilométeres futamot. Larát jelöljük a pionírok között az év sportolója címre. Remélem, benne lesz az első tízben, mert óriási tehetség, és nagy kár lenne a városnak és a sportnak, ha elismerés hiányában esetleg abbahagyná a versenyzést. Eddig 21 éven aluli futó nem vehetett részt az országos bajnokságon, ám a Szerbiai Atlétikai Szövetségnél sikerült elérnem, hogy a korhatárt engedjék le 18 évre, hiszen 18 évesen már felnőttek, önállóan dönthetnek. A két karácsony között pihenőt kapnak a versenyzők, január 3-án pedig Ulcinjba nyolcnapos edzőtáborba utazunk, amennyiben a járványhelyzet nem szól közbe – mondta Jánosi Elvira, a Paligo Palus Ultramaratonklub és a Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnöke, majd köszönetet mondott az MNT-nek, a VMSZ-nek, a Park Palics és a Palics-Ludas Közvállalatnak, Szabadka önkormányzatának, a tartományi ifjúsági és sporttitkárságnak, a Női Strand vezetőségének és mindazoknak, akik bármilyen módon támogatták a klubot.

Horváth Dániel egy évvel ezelőtt csatlakozott az ultramaraton-futókhoz. A palicsi országos bajnokságon váltóban állt rajthoz, a szabadkai félmaraton 5 kilométeres távját is sikeresen teljesítette, majd Balatonfüreden is lefutotta a 9 kört, azaz a 21 kilométeres távot: „Új egyéni csúcsommal érmet is kaptam, aminek nagyon örültem. Jövőre a palicsi országos bajnokság a fő célkitűzés, előtte azonban első alkalommal részt veszek az ulcinji edzőtáborban. Nagyon szeretek futni, sok érmet szeretnék nyerni.”

Bukovec Gergő június óta tagja a klubnak, előtte több éven át a hajdújárási Vinogradarban focizott. Legelső versenyén váltóban indult, ahol fél órát futott, és érem lett a jutalma: „Indultam a bormaratonon, a szabadkai félmaraton 5 kilométeres távján, és most a Balaton mellett először futottam le a félmaratont. Nem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül, mivel az utolsó két körben megfájdult a lábam, és a futás mellett sokat sétáltam. A limitidő 2 óra 40 perc volt, nekem sikerült két és fél óra alatt célba érnem, amiért érmet kaptam. Jövőre szeretném megjavítani az időeredményem, és egyszer megpróbálnám a 6 órás versenyt is.”

A klub legígéretesebb versenyzője Kádár Lara. A 6 óra alatt több mint 53 kilométert futott le, mellyel az ifjúsági mezőnyben 1., az abszolút mezőnyben pedig, a felnőttek és a sokkal tapasztaltabb futók között, a kiváló 6. helyet érte el: „Elvárásom az 50 kilométer teljesítése volt, amit sikerült felülmúlnom. Már a nyári, palicsi versenyre készülök, ahol szintén a 6 órás futamon indulok, de már az ulcinji edzőtábort is nagyon várom. Eddigi sikereim közül ez a mostani, a Balatonfüreden elért eredmény emelkedik ki” – mondta Lara.

Edzés előtt a palicsi ultramaraton-futók (balról jobbra): Horváth Dániel, Bukovec Gergő, Danica Kovačević, Kádár Lara (a szerző felvétele)

Edzés előtt a palicsi ultramaraton-futók (balról jobbra): Horváth Dániel, Bukovec Gergő, Danica Kovačević, Kádár Lara (a szerző felvétele)