2024. március 29., péntek

Népszerű adventi pályázat Óbecsén

Több mint kétszáz képzőművészeti- és száznégy irodalmi alkotást értékelt a zsűri

Hétfőn tartották meg a Bóbita Óbecsei Nagycsaládosok Egyesülete és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör által szervezett adventi irodalmi- és képzőművészeti pályázat díjkiosztó műsorát az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A pályázatra, amelyet immár 17. alkalommal szerveztek meg, több mint 200 képzőművészeti alkotás, illetve 104 írás, fogalmazás, vers és novella érkezett be.

A képzőművészeti pályázaton is sok gyermek érdemelt ki elismerést

A képzőművészeti pályázaton is sok gyermek érdemelt ki elismerést

– Nagyon örülünk annak, hogy ez az óvodásoknak és általános iskolásoknak kiírt pályázatunk ennyire népszerű. A diákok, óvónők és tanárok is már készülnek rá, várják. Igyekeztünk minél több munkát díjazni, ezzel is serkenteni és motiválni a pályázókat az alkotásra. Számunkra fontos, hogy karácsony közeledtével, az adventi időszakban már készüljenek az ünnepre, a csodára. Nem titkolt szándékunk, hogy a diákok alkossanak, írjanak és olvassanak. Nagyon örülök annak, hogy nem csak Óbecséről, hanem Péterrévéről, Bácsföldvárról, Pecesorról és Dreáról is érkeztek munkák – mondta Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Bóbita ÓNE elnöke.
A képzőművészeti alkotásokat Szép Lénárt Éva karikaturista értékelte. Az irodalmi pályázatra beérkezett írásokat Léner Csorba Eszter magyar szakos tanárnő, a temerini könyvtár munkatársa, Megyeri Henrietta, magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, az Újvidéki Rádió munkatársa és Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa olvasta át és rangsorolta azokat.

Díjazott tollforgatók

Díjazott tollforgatók

– A 104 munka, vers, novella, esszé, vagy pedig fogalmazás által, betekintést nyerhettem a gyerekek otthonába, a legszebb ünnepünkre való ráhangolódásra, az adventi időszak varázsára, majd maga a karácsony napjára, a csodás érzésekre, amik természetesen ilyenkor még jobban felszínre törnek, a szeretet erejére, a megbocsájtás időszakára. Hiszen jónak lenni jó, jobb adni, mint kapni, sokszor ezt halljuk – mondta Fenyvesi Szilvia.
A műsor hangulatát betlehemezők emelték, akik dél-bácskai utcai betlehemest mutattak be. A Kovács és a Pécsi család gyermekeinek előadását Pécsi Árpád tanította be.
A rendezvényt a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, az óbecsei önkormányzat, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közreműködésével támogatta.