2024. április 25., csütörtök

Meggybor El Kavillóról

Vegyszermentes feketicsi meggyből készül a minőségi ital – Borsos József egy helyi kisüzem beindítását tervezi

Kavilló egy alig másfél száz fős kis település, Topolya község és Ada község határán. A falu nevének hallatán elsőként a Tanyaszínház jut az ember eszébe, amelynek itt van a székhelye. Esetleg valakinél feldereng Lajkó Félix: El Cavillo száma, de nem biztos. Az El Kavillo elnevezés talán néhány borbarát számára is ismerős lehet, hiszen néhány éve kiváló kavillósi meggybort lehet kapni ezen a néven. Egy sokoldalú helyi fiatalember, akinek egy nagyon érdekes régi palackgyűjteménye is van, úgy döntött, hogy ő bizony meggybort készít. A történetnek családi vonatkozása is van, és lévén szó meggyről Vajdaságban, bácsfeketehegyi, azaz feketicsi szála is. Borsos József már fiatalon megismerte a feketicsi meggyet.

Boros József (Lakatos János felvétele)

Boros József (Lakatos János felvétele)

A nagytatám annak idején járt sokfelé építkezni és hozott egy meggyfát Feketicsről, amit elültetett a háza elé. A fa elszaporodott, adtunk a szomszédoknak, és mi is sok felé ültettünk. 12 éves voltam, amikor ezekről a meggyfákról, de más gyümölcsfákról is elkezdtem összeszedni a gyümölcsöt pálinkának. Legtöbb pálinka eperből készült, amit mind helyi, kavillósi eperfákról szedtem. Tizenévesen még nem ittam a pálinkát, de szerettem csinálni, mert láttam benne pénzt. Megvolt a zsebpénzem, amiből nyáron gazdálkodtam. Időközben megismertem ezt a meggyfajtát, amit mi marella meggynek hívunk, de a feketicsi meggyet néhány éve Prima néven elismerték önálló fajtának. Ez a meggy akkor a legjobb ízű, amikor teljes érésben van, épp ezért ebben a fázisban érdemes feldolgozni. Minden évben meggypálinkát készítettem a termésből, de végül lecsökkent az igény a meggypálinka iránt, és 2017-ben jött az ötlet, hogy meggybort kellene készíteni. Egy barátomtól segítséget kaptam a recept és egyéb tudnivalók terén, és belevágtam. Nagyon finom lett a 2017-es borunk, csak nagyon kevés készült. A következő évben már nagyobb mennyiséget készítettem, ezer litert. Vásároltam különböző felszerelést, odafigyeltem a higiéniára és ugyancsak jó borunk lett. Abban az évben a száraz borunk aranyérmes lett a temerini borfesztiválon a gyümölcsbor kategóriában, a félédes El Kavillo borunk pedig ezüstérmes.

Hogyan készül a kavillói meggybor?

Meggyszüret Kavillón (Lakatos János felvétele)

Meggyszüret Kavillón (Lakatos János felvétele)

Itt a meggylén van a hangsúly, mert nem mondhatnám, hogy külön adalékokat teszünk hozzá. A bor minősége elsősorban a gyümölcs minőségétől függ. Főként saját meggyfáim terméséből készítek bort, de néha szoktuk pótolni a környéken lévő fákról is. Viszont az is ugyanez a fajta, vagyis nem keverünk hozzá savanyú meggyet. Tavaly egy kicsit változtattunk a recepten, és idén is eszerint készítettük a bort, mert bevált. Ez azt jelenti, hogy a meggyborunkhoz vadmeggyet teszünk. Ez egy régi fajta, amit a gyümölcsészetben szívesen használnak, mint oltási alapanyagot. Több neve is van, hívják vadcseresznyének és sajmeggynek is. Ebből teszünk hozzá 15–20 százalékot, ami javítja az ízvilágát, mivel igen intenzív az íze és a színe is. A sajmeggyet is a környéken szedjük, egy elhagyott ültetvényen. Úgy gondoljuk, hogy a sajmeggy egyedibbé teszi a meggyborunkat és javítja a minőségét. Fontos megjegyezni, hogy sem a mi fáink, sem a sajmeggyek sosem láttak permetszert, és nem is igényelik. Egyedül minden tavasszal bekenem oltott mésszel a törzsüket, és kicsit megmetszem őket.

Mennyi bort készítetek éves szinten és hogyan értékesítitek?

Józsefék korábban több rendezvényen is értékesítették a boraikat (Lakatos János felvétele)

Józsefék korábban több rendezvényen is értékesítették a boraikat (Lakatos János felvétele)

A 2018-as szintet akarjuk tartani, akkor közel ezer litert készítettünk. A 2019-es év nagyon esős volt, és az ezer liter megvolt, de gyenge minőséget kaptunk. A tavalyi termés nagyon jó volt, és 1500 litert hoztunk össze, az idén pedig ismét ezer liter körül lett, és a minősége is jó. A bort jóformán csak itthonról árusítjuk, de szoktunk vele menni a környéken megrendezésre kerülő eseményekre is, főként az első 1–2 évben mentünk többször több helyre. Az idén viszont kicsit hanyagoljuk ezt, mert tudjuk, hogy a meglévő mennyiség a jövő évig el fog fogyni, és nem szeretnénk egyszerre eladni. Háztól áruljuk, interneten szoktuk hirdetni egy kicsit, de jó bornak nem kell cégér. Ha egy baráti összejövetelen megkóstolja valaki, és ízlik neki, annál jobb reklám nem is kell.

Tervezed-e növelni a termelést?

Virágba borult a kavillósi meggyfa (Lakatos János felvétele)

Virágba borult a kavillósi meggyfa (Lakatos János felvétele)

Minden évben bővítettem a gyümölcsöst. A nagy fák egy része már kiöregedőben van, de van utánpótlás. Vannak 3–4 éves fáim, amik már teremnek, és 2 éve 40 meggyfát ültettem, ezek is hamarosan teremni fognak. Az igazság az, hogy nem csak meggyborból szeretnénk gazdálkodni, hanem vegyszermentes meggylét is akarunk készíteni. Próbára kiváló minőségű meggylét készítettünk egy zentai ismerősöm segítségével, aki biogyümölcsleveket készít és forgalmaz. Nagyon fontos, hogy a meggy a leszedés után rögtön fel legyen dolgozva, hogy megőrizze minőségét. Nem teszünk hozzá semmit sem, egyedül pasztőrözzük. Itthon is próbálkoztam egy kisebb pasztörizáló géppel, és szép eredményeket értem el. Az a tervem, hogy nagyobb mennyiségben készítsek gyümölcsleveket és palackozva értékesítsük. Ehhez szükség lenne komolyabb gépekre, pl. magozó, sajtoló és pasztörizáló gépre. Ezek viszont nem olcsó dolgok, ezért pályázni szeretnék rá és összehozni egy kis házi üzemet. Tapasztalataim szerint itt a faluban rengeteg gyümölcs kárba vész, mert nincsenek feldolgozva. Ha itt helyben tudnánk egy kisebb üzemet beindítani, ami a helyi termékeket feldolgozza, az nagyon jó kombináció lenne. Az itteni meggylé ízvilága igen egyedi, és az egyedi dolgokra mindig van igény.

Most munka mellett foglalkozol ezzel. El tudod-e képzelni, hogy egyszer ez biztosítson számotokra egzisztenciát?

El, de ahhoz minimum 10 év kell. Hogy kialakítsam a piaci körömet és a termékeimért megkapjam a megfelelő árat, ahhoz idő kell. Az elejében az értéke alatt kell értékesíteni a termékeket, mivel most nem olyan a helyzet idehaza, hogy mindenki megengedhesse magának, hogy vegyszermentes gyümölcsleveket igyon. De ha megnézzük, hogy a mennyibe kerülnek a vegyszerből készült, mesterséges üdítők, akkor a természetes gyümölcslevek nem is annyival drágábbak. Persze, látok benne jövőt, nem foglalkoznék vele, ha ez nem így lenne. Próbálok tanulni olyan emberektől, akik ilyesmivel foglalkoznak. Jártam két-három feldolgozó üzemben, láttam a technológiát, a gépeket és vannak terveim. A jövőben fejlődni fogok – mondta József.

Dekorációs tál meggymaggal, meggyborral és bölényszarvval (Lakatos János felvétele)

Dekorációs tál meggymaggal, meggyborral és bölényszarvval (Lakatos János felvétele)