2024. április 26., péntek

Visszavonul Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár

Bejelentette visszavonulását a politikai életből Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár. Mint azt csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette, hálás, hogy tíz évig szolgálhatta hazáját, de ezentúl több időt szeretne tölteni családjával. Mindössze 35 évesen Altkanzlernak számít, amint az osztrákok az egykori kancellárjaikat illetik. 

– Hibáztam is, nem vagyok szent, de bűnöző sem. Várom és máris örülök annak a napnak, amikor a bíróság előtt bebizonyosodik, hogy minden ellenem felhozott vád alaptalan – üzente a politikából távozó Kurz. Mint fogalmazott, az utóbbi hónapokban a politika teljesen értelmét vesztette számára, és kizárólag a vádaskodás és az üldözés elleni védelemről szólt.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és parlamenti képviselője még októberben mondott le a kancellári posztról, miután az osztrák ügyészi hivatal nyomozást indított ellene korrupció gyanújával.
Sebastian Kurz most a pártelnöki és a frakcióvezetői posztjáról is lemondott. A 35 éves, korábbi kormányfő 2017 óta volt a Néppárt elnöke.
A „csodagyerekként" is emlegetett politikus 2017 decembere és 2019 májusa között, majd 2020 januárjától 2021 októberéig töltötte be az osztrák kancellári posztot.