2024. május 14., kedd

Érzelmi kötődés

Magyarcsernyén kéthetente szerveznek Ringató foglalkozásokat

Magyarcsernyén minden második pénteken 13.30-kor Ringató foglalkozásokat tartanak az Ady Endre Művelődési Egyesület épületében. A műhelymunkákat Lukács Sára gyógy- és logopédus vezeti, aki beszélt a Ringató-mozgalomról, és arról, hogy vált számára elérhetővé ez a lehetőség.

– Egy vajdasági kolléganőm ajánlott be, mert ő úgy gondolta, hogy én alkalmas vagyok erre a feladatra. Nekem jólesett a bizalma, mert egyébként mindig is érdekelt a Ringató munkássága. Sok év néptánc tapasztalata áll mögöttem, és olyan családból származom, amelyben a napi rutin része volt a mondókázás és az ölbéli játékok. Befejeztem ezt a képzést, jeleztem részvételi szándékomat a Magyar Nemzeti Tanácsnál, és az ő jóvoltukból hetente három helyszínen tartok foglalkozásokat, illetve kéthetente: Magyarcsernyén, Szenttamáson és Óbecsén – mondta Lukács Sára.

Sijuk Csilla magyarcsernyei édesanya a kislányával jár el a foglalkozásokra:

– Van két nagyobb gyermekem is, ők már óvodába és iskolába járnak. Nekik ez már nem érdekes, de a legkisebbnek igen. Ő nagyon szereti ezeket az alkalmakat, minden második pénteken nagyon készül, hogy eljöjjünk ide. Én azt vettem észre, hogy nagyon sokat fejlődött a foglalkozások hatására. Sára, a gyógypedagógus nagyon kedves, a gyerekek nagyon szeretik, és mindig szívesen jönnek – mondta az édesanya.

A Ringató egyébként egy olyan zenei nevelési módszer, amely pedagógiai vonatkozásaiban Kodály Zoltán útmutatásait követi. A foglalkozás célja egyfajta érzelmi kapcsolat kiépítése a kisgyermekes családokkal, mintát adva a szülőknek a művészeti nevelés lehetőségeire és az anyanyelv fontosságára.