2024. március 29., péntek

Visszaadni a közösségi munkába való hitet

Közösségfejlesztő hétvégét tartottak Zomborban

Jöjj lendületbe, hozd lendületbe! címszóval közösségfejlesztő hétvégét tartott Zomborban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és az Osonó Színházműhely. A szakmai hétvégét helyi pedagógusok, csoportvezetők, társulati tagok, ifjúságsegítők és közművelődési szakemberek számára szervezték meg.

Az Osonó Színházműhely trénerei – Fazakas Misi színész, rendező, színházpedagógus és Mucha Oszkár színész, tréner – által vezetett képzés olyan területekre nyújtott betekintést, mint a személyiségfejlesztés, beszédművelés, a drámapedagógiai, csoportvezetési és színházpedagógiai alapismeretek.

Fazakas Misi az Osonó Színházműhely társulatvezető-rendezője a mintegy 20 órás műhelyfoglalkozással kapcsolatban elmondta, a színházműhely három kulcsfogalomra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.

– Ami az oktatási részét illeti, mi nagyon sokáig csak fiatalok képzésével foglalkoztunk, de úgy nyolc éve beindítottuk a pedagógusi, felnőtt és csoportvezetői képzésünket is. Gyakorlatilag arról van szó, hogy nagyon sok olyan emberrel találkozunk, itt Vajdaságban is, akik csoportokat vezetnek, akár színjátszókat, akár ifjúsági csoportokat. Egyrészt az eszköztárukat próbáljuk támogatni, játékokkal, gyakorlatokkal, amelyeket a munkájuk során használni tudnak. Másrészt, ebben a járványhelyzetben azt vesszük észre, hogy ezek a foglalkozások betöltik a motivációs tréningek funkcióját is. Azt gondoljuk, hogy a színházi és oktatási projektekkel vissza kell adni az emberek hitét a közösségépítő munkába. Egy-egy ilyen hétvége arról szól, hogy játszunk, gyakorlatozunk, önismereti és csapatjátékok által tanuljuk magunkat – hallottuk Fazakas Misitől.

Fábián Mónika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség színjátszással megbízott munkatársa a képzés célkitűzéseit, menetét ecsetelte.

– Nagyon nehéz másfél év van mögöttünk, amely még tart. Azt tapasztaltuk viszont, hogy a nyitások alkalmával, nemcsak a szórvány, hanem a tömbben élő közösségek is próbálják újraindítani a közösségi életüket. Ebben szeretnénk segítségükre lenni és ezért tartjuk fontosnak ezeket a képzéseket. A zombori műhelyfoglalkozások résztvevői Bácsgyulafalváról, Bezdánból, Doroszlóról, Bácskertesről, Szabadkáról érkeztek. Kulcsembereket próbáltunk megszólítani, akik a saját közösségükben betöltenek valamilyen szerepet vagy ott vannak a közösségi élet minden rendezvényén, meghatározó folyamatokban vesznek részt – nyilatkozott a VMMSZ szakmunkatársa.

Tót Zsaklina résztvevő, a bácskertesi (kupuszinai) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának koreográfusa elégedettségének adott hangot.

– Aktívan részt veszek a kupuszinai művelődési életben és úgy gondoltam, hogy ezzel a tréninggel növelhetem a tudásomat. Az első nap után feltöltődve éreztem magam, jó érzés volt új embereket megismerni, a trénerünket, Misit végighallgatni. Hogyan kell egy színházban, egy társulattal, egy csoporttal dolgozni, fölépíteni azt… Rámutatott arra, hogy a saját énünkből hogyan tudunk építkezni, jó helyzeteket teremteni és a megszerzett tudást, tapasztalatot a saját közönségünkön belül kamatoztatni – mondta Tót Zsaklina.

A képzéssorozatnak decemberben újabb állomásai lesznek. A szakmai hétvége a Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.