2024. április 20., szombat

Nem csak turistáknak

Teljes idegenforgalmi csomaggal kíván előrukkolni Magyarkanizsa

A kisváros központjában tetszetős kis üzlethelyiség nyílt Magyarkanizsa község turisztikai információs központja néven közel egy hónapja. A községnapon ünnepélyesen felavatott boltocska még nagyon új, de a kiötlők remélik, hogy forgalmas és közkedvelt hellyé tudják tenni úgy a turisták, mint a helybeliek számára, amit egyelőre az ízléses szuvenír- és helyitermék-kínálatukkal igyekeznek elérni.

A községi vezetőség kezdeményezésére kialakított központban Újvári Zsombor, a községi tanács turisztikával és tájékoztatással megbízott tagja, a központ koordinátora mutatta be az újdonságot.

Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert több megnyilatkozásában is hangsúlyozta, hogy a turisztikát kívánják előtérbe helyezni az elkövetkező években. Nyilvánvalóan ennek a tervnek a része ez a bolt is, ugye?
– A polgármester tényleg nagy hangsúlyt fektetett az elmúlt években és az előző mandátuma során is a turisztikai fejlesztésekre. Jelen pillanatban a marketingtevékenységünk nagyon erős, de szeretnénk a szoftver mellé a hardvert is felzárkóztatni, hiszen Magyarkanizsa idegenforgalma nem csak a három-négy hónapnyi Tisza-parti üdülésről és a strandról kell, hogy szóljon – bár ott is voltak szép befektetések –, hanem feltett szándékunk, hogy mindenki, aki a községünkbe látogat, igényes tartalmakat találhasson. Erre meg is van minden lehetőségünk, ugyanis településeink bővelkednek ezekben, de az is javunkra válik, hogy minden helységünk más-más hangulattal bír a kis községen belül is, például Orom merőben más látnivalókat és tartalmakat nyújt, mint Martonos, hogy csak ezzel az egy példával éljünk, viszont mindegyik községbeli településnek megvan a saját hangulata. Szeretnénk ezeket a turisztikai helyszíneket is összefogni, turisztikai csomagként ajánlani.

Mi az iroda fő feladata?
– Az egyik fő feladata, hogy naprakész információval szolgáljon A Hello Kanizsa honlapunk és a telefonos applikációnk már él, ott is lehet böngészni, de ide betérve, konkrét személytől is kérhetnek információt, amellett, hogy vásárolni is lehet. Nem mellékes, hogy az interneten fellelhető adatokat is folyamatosan naprakészen kell tartani, így az itt dolgozók ezeket a feladatokat is ellátják, kijárnak terepre is.

Jelenleg két munkatárs van a boltban. A háttérben hányan, milyen módon dolgoznak a fejlesztésen?
– Hetente egyszer egy bővített csapattal konzultálunk, olyan, a szakmában már jártas és friss diplomás vagy gyakornok fiatalokkal, akik a turisztikában érintettek. Maga a központ azonban egy hármas összefogás eredménye: az önkormányzat, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment és egy vállalkozó hármasával született meg.

Mi mindent kínálnak?
– Folyamatosan bővül a kínálat. Jelen pillanatban Kanizsa branddel ellátott tárgyakat lehet szuvenírként megvásárolni, emellett a helyi termékeket kínáló Recka bolttal is együttműködünk, az általuk összegyűjtött termékek, illetve általunk is felkeresett helyiek termékei is megtalálhatók. A Fény-Bárka, illetve az Együtt Veled – Értük Egyesület védencei által készített gölöncsértermékek is megtalálhatók, borász kínálata, parfümőr kreációi is, de szeretnénk, ha a paprikafeldolgozók és a méztermelők sem maradnának ki. Szeretnénk egy olyan hosszú távú értékesítést beindítani, ami azt eredményezi, hogy az ide betérő egy olyan, kanizsai termékekből és emléktárgyakból álló csomagot vihessen haza vagy ajándékba, ami egyedi és ránk jellemző. Készülünk egy turisztikai csomaggal is, ami egy községi körutat is kínál majd hamarosan.

Ezek szerint nem csak a turistákat várja ez a hely?
– Természetesen nem. Minden itt lesz, amit mi, magyarkanizsaiak szeretünk, és ajándékba vihetünk. Persze a turistáknak is nagyon örülünk a hét minden egyes napján.