2024. április 20., szombat

Arrivederci, Alitalia!

Utoljára indított gépet csütörtökön este a 74 éves Alitalia olasz légitársaság. Szardínia szigetéről, Cagliariból indult a repülő, és 23.10 órakor szállt le a Roma-Fiumicino légikikötőben. Az utolsó gép landolásával végleg lezárult az Alitalia története.

A múlt század derekán, 1947-ben alapították, fénykorát a 60-as, 70-es években élte, akkoriban a harmadik legnagyobb légivállalat volt Európában a British Airways és az Air France után. Világszerte 1963-ban vált ismertté, amikor a Vatikán hivatalos légitársasága lett. Ekkor kezdte meg tizenöt éves hivatali idejét VI. Pál pápa, aki messze a Vatikán határain kívülre kívánta elvinni a kereszténység üzenetét. Csaknem hatvan év alatt az Alitalia négy pápát szállított 171 országba. Kezdetben évi mintegy 10 000 utasa volt, ez a szám azonban az 1990-es évekre 25 millióra duzzadt. Az ezredforduló után már egyre kevésbé tudott igazodni a kor elvárásaihoz. Az utóbbi csaknem két évtizedben veszteséggel működött, komoly állami támogatással létezett, egyre erősebb konkurenciát jelentettek számára a fapados légitársaságok, a végső csapást pedig a koronavírus-járvány mérte rá.

Az Alitalia pénteken újraéledt, de már ITA (Italia Trasporto Aereo) néven. Az állam 1,35 milliárd eurót invesztált az új cég létrehozásába, amit szeptemberben engedélyezett az Európai Bizottság. Az ITA 52 repülőgéppel és 2950 alkalmazottal indult. (Az Alitaliánál mintegy 10 ezren dolgoztak.) Az új társaság egyelőre 61 útvonalon közlekedik 45 célállomással, beleértve Frankfurtot, Párizst, Londont, New Yorkot és Buenos Airest.