2024. április 19., péntek

Megkezdődött a szerb parlament rendes őszi ülésezése

A VMSZ képviselői támogatják a polgárok anyagi támogatására tett indítványokat, szintúgy a Szabadka és Horgos közötti vasútvonal újjáépítési és korszerűsítési projektumot

A szerbiai parlament képviselői ma kezdték meg a rendes őszi ülésszakot, ennek jegyében az épület előtt felsorakozott a díszőrség. Napirenden pénzügyi vonatkozású módosítások szerepelnek, többek között a polgárok anyagi megsegítésére indítványozott újabb 20 eurós támogatás jóváhagyása, melynek kifizetése decemberben esedékes.

A vitát megelőzően Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentette, hogy azok a polgárok, akik elérték a nagykorúságot, de még nem jelentkeztek az állami támogatásért, ezt megtehetik november 15–30-a között. A 20 eurós decemberi támogatás kifizetésére egyébként az állam 14 milliárd dinárt biztosított, az elmúlt két év során viszont összesen 8 milliárd eurót fordított a gazdaság és a polgárok megsegítésére.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatták a módosítási indítványt. Újhelyi Ákos képviselő felszólalásában fontosnak értékelte, hogy az állam tavaly óta rendszeresen gondoskodik a nehéz helyzetbe került polgárokról, és a nehézségek ellenére megtalálta a módját annak is, hogy a gazdasági tényezőket is támogassa a túlélésben és a megerősödésükben a koronavírus-járvány időszakában. Rámutatott, hogy az eddigi támogatás is rendkívül fontos volt, ezért természetes, hogy a szerbiai felnőtt lakosságnak szánt decemberi 20 eurónyi segélyt is – amit a novemberi 30 euró dinár ellenértékben kapnak meg –, támogatja a VMSZ képviselői csoportja.

– Értékeljük azt az igyekezetet, amelyet Szerbia kormánya tesz a lakosság életszínvonalának és fizetőképességének megőrzésért, valamint a közegészég és a szociális biztonság szinten tartásáért – szögezte le a képviselő. 

Napirendi ponton szerepelt továbbá a Szabadka és Horgos, pontosabban a magyar határ közötti vasútvonal újjáépítési és korszerűsítési projektum kölcsönfelvételére vonatkozó hitelfelvétel törvénytervezete is. A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a napirendi pontot. Gyivánovity Dániel, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, hogy a javaslat előfeltétele annak, hogy egy 70 millió euró összegű, hosszútávú hitelszerződés köttessen a Szerb Köztársaság és az OTP Bank között.

A képviselő elmondta, húsz éves munka gyümölcseként az említett projektum az előző mandátumban bekerült a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciós szerződésébe.

– A vasútvonal újjáépítésére és korszerűsítésére vonatkozó projektum a Belgrád és Budapest gyorsvasút szempontjából is fontos, ugyanis ez a szakasz tehermentesíteni fogja a forgalmat a munkálatok során, mondta Gyivánovity Dániel.

Hozzátette, a vasútvonal újjáépítésével és korszerűsítésével, a határon való sorbanállás nélkül, a polgárok naponta ingázhatnak magyarországi munkahelyük és szerbiai otthonuk között.