2024. április 24., szerda
SZOMBATON ÉS VASÁRNAP BUDAPESTEN

Nemzeti Vágta tizennegyedik alkalommal

Az idei rendezvényen nyolc versenyzőnkért izgulhatunk, de indulnak lovasaink magyarországi színekben is

Szombaton és vasárnap immár 14. alkalommal népesül be lovakkal, lovasaikkal és a lovas sport szerelmeseivel a budapesti Hősök tere. A Nemzeti Vágta előfutamaiban a holnapi napon összesen hatvan lovas áll rajthoz tizenkét előfutamban, majd vasárnap délelőtt a középfutamok során alakul ki a döntő mezőnye.
Már az első előfutamban rajthoz áll egy lovasunk, mégpedig Rostás Zsolt London nyergében, majd a negyedikben Cékus Árpád Kishegyes színeiben, aki második helyezést ért el az Érdi Vágtán. Mivel azonban az akkor lovagolt Uwaiss megsérült, Árpád ezúttal Fickóval fog versenyezni a Hősök terén. Izgalmas lesz számunkra a hatodik előfutam, hiszen a sorsolás úgy hozta, hogy Cékus Noémi Coprával Bácsfeketehegy lobogója alatt, míg Gulyás Szabolcs Déva Szándék hátán Királyhalom színeiben mérkőzik meg egymással is a továbbjutásért. A versenyszabályzat módosítása lehetővé teszi, hogy esetleg mindkét lovasunk továbbjusson ebből a futamból, ugyanis a 12 elődöntő győztesén kívül, a középdöntőbe bejut még az elődöntők 13. leggyorsabb lovasa is. A szombati nyolcadik versenyszámban a szabadkai színekben rajtoló Szabó Nikolettnek szurkolhatunk, aki Licino Gidran–32, ismertebb és rövidebb nevén Pipacs nyergében próbál szerencsét. A nagy népszerűségre való tekintettel, a kishuszár vágtán az idén már 25 település indulhat. Ezekben az előfutamokban a kishegyesi Erdei Anna Dorka és az adorjáni Vajda Balázs indul Bohóc, illetve Betyár nevű lovukkal. A vajdasági lovasok közül az idén ketten is rajthoz állnak magyarországi színekben. Bálint Denis (Suttogó Galileo) Tiszaladány versenyzőjeként 1. helyezést ért el a Borsodi Vágtán. Nagy Arnold pedig Fantáziával, Heves Város színeiben, a Hevesi Vágtáról jutott be a Nemzeti Vágtára.
A programok között lesz ismét a méneshajtás, az izgalmas négyesfogatok üldözéses versenye, kocsitoló verseny, illetve újdonságként debütál a szimultán magasugrató verseny is. Több év kihagyás után a Jótékonysági Sztárfutam is visszatér, melynek végén a győztes híresség a Bottyán Equus Lómenhely Alapítványnak ajánlja fel nyereményét. A nemzetközi futam sem marad el, amelyben ezúttal 12 ország indul: a versenyző nemzetek között köszönthetjük például Indiát, Mongóliát és Törökországot is és természetesen Szerbiát, amelynek színeiben a topolyai Davidovity Deján indul majd. Az esemény az idén egy arisztokrata testvérpár, Zichy Karolina és Antónia előtt tiszteleg, akik többek mellett az 1848–49-es szabadságharcban való szerepvállalásukkal tűntek ki, és a „zászlóanyaság" megtestesítőiként vonultak be a történelemkönyvekbe.
A futamok mellett Vágta korzóval és színes programokkal várják majd a közönséget a szervezők, ahol minden bizonnyal most is népszerű lesz majd a szerbiai stand, az itteni turisztikai lehetőségek bemutatásával. Aki nem tudja a helyszínen követni a Nemzeti Vágta történéseit, az a Duna TV jóvoltából a képernyőn kísérheti a leglátványosabb és legizgalmasabb eseményeket.