2024. április 19., péntek

Csepp a tengerben

A korábban vártnál valószínűleg lassabban növekszik az idén a világgazdaság teljesítménye. Ez áll a Fitch Ratings hitelminősítőnek a napokban, Londonban bemutatott friss, globális előrejelzésében. A kínálati oldalon kialakult szűk keresztmetszetek miatt lefelé módosították az idénre vonatkozó becslésében. A most aktuális előrejelzés szerint 2021 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 6 százalékos növekedésére számítanak. Ahogyan a Fitch is hangsúlyozza, lényegében ez is rendkívül gyors ütemű világgazdasági növekedésnek számít. Az előző – júniusban összeállított – globális előrejelzése azonban ennél is gyorsabb bővülést, 6,3 százalékos növekedést valószínűsített.

A globális átlagon belül a fejlett ipari térségben 5,3 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban 7,1 százalékos GDP-növekedést várnak ebben az évben. Júniusi előrejelzésükben még 5,7, illetve 7,3 százalékos növekedés szerepelt erre a két térségre, így már látható az is, hogy mi okozza a csökkenést az előrejelzésben.

Korunk gazdasági húzóállamai elsősorban még mindig az USA és Kína. Ami náluk történik, az nagymértékben befolyásolja a világgazdaság trendjeit is. Mindkét állam jól teljesít, de mégsem olyan jól, mint korábban várták. A Fitch Ratings a korábbi előrejelzésében szereplő 6,8 százalékról 6,2 százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózisát.

Szintén a Fitch becslése szerint a kínai gazdaság is a korábban véltnél lassabban növekszik. Az idei növekedési teljesítményére szóló előrejelzését 8,4 százalékról 8,1 százalékra vette vissza. A jövő évi kínai GDP-bővülésre adott becslését 5,5 százalékról 5,2 százalékra rontotta. Kína esetében az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a hazai kereslet a korábban vártnál jobban lassul.

A Fitch Ratings ugyanakkor javította az euróövezeti gazdaságra adott növekedési előrejelzését. A korábban várt 5 százalék helyett 5,2 százalékos átlagos GDP-bővülést valószínűsít 2021-re. A hitelminősítő indoklása szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat követő újranyitás a vártnál nagyobb lendületet adott az euróövezeti gazdaság aktivitásának.

A vezető tagállamban, Németországban ugyanakkor az euróövezeti átlagnál intenzívebb hatást gyakoroltak a feldolgozószektor beszállítói oldalán tapasztalt szűkös keresztmetszetek. Az eddig várt 4,2 százalékról 3,6 százalékra csökkentette a német gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzését.

SZŰK KERESZTMETSZETEK A NÖVEKEDÉS GÁTJAI

Valójában szinte minden jel szerint egy új nyersanyagpiaci szuperciklus felé tart a világgazdaság. Az ilyen szuperciklusok idején a nyersanyagárak tartósan – akár egy évtizeden át – emelkednek. Ha tudjuk, hogy a nyersanyagpiaci kapacitásbővítő beruházások jellemzően lassabban valósulnak meg, mint más ágazatokban, akkor ebből megérthetjük, hogy a kínálat miért csak viszonylag nagy lemaradással tud alkalmazkodni a hirtelen meglóduló kereslethez. A nyersanyagárak viszont kiemelkedően fontosak a végtermékek árképzése szempontjából is. De itt nemcsak az árak hatásairól beszélhetünk, hanem, hogy a megrendelések is késhetnek, az aktuális keresletet ugyanis valójában képtelenség időben kielégíteni.

VISZONYÍTSUNK

Ha nem boncolgatjuk, hogy a globális GDP-növekedés miből áll össze és milyen helyrehozhatatlan környezeti károkat okoz, melyek értéke pénzben felbecsülhetetlen, akkor – tisztán közgazdasági szempontból – a vélhetően meg is valósuló 6 százalékos bővülés nem nevezhető rossznak. De nézzük, hogy kis országunk, melynek teljesítménye csak csepp a világgazdaság tengerében, mire számíthat ebben az évben. A nemzetközi pénzintézetek, hitelminősítők becslései szerint is meglehet év végére nálunk is a 6 százalékos GDP növekedés. Pusztán a számot tekintve ez viszonylag jól hangzik. De ha ahhoz viszonyítunk, hogy a világgazdaság is átlagosan ugyanennyivel nő, akkor ez a szám azt mutatja, hogy talán sikerül lépést tartanunk. Mert ha az átlagnál kisebb arányban nő a gazdaságunk, az ilyen összehasonlításban azt jelentené, hogy lényegében lemaradunk, még ha önmagunkhoz képest előre is lépünk. Minden viszonylagos tehát, és nyilván sok nálunk jóval fejlettebbnek számító nemzetgazdaság is megirigyelheti a mi valószínűsíthető 6 százalékunkat, ami másfajta viszonyításból csak azt garantálja, hogy nem fogunk lemaradni.

A szűk keresztmetszetek és egyéb gátak megszabják a növekedés határait az előttünk álló periódusban is. Az ipari termelésben például hosszú távon csak akkor tartható fenn a növekedés kívánatos üteme, ha folyamatosan épülnek ki új kapacitások. A már meglévők kihasználása ugyanis nem fokozható csak egy bizonyos határig. Az egészséges alapokon nyugvó hosszú távú növekedés feltétele a beruházás, a jövőbe való befektetés, a folyamatos építkezés.