2024. április 23., kedd

Elindul a pápamobil Budapesten

Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeumban van

A pápáról készített fotósorozatunkat ITT nézhetik meg.

Ferenc pápa a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával találkozott a Szépművészeti Múzeum Márvány Csarnokában. A pápa a múzeumban találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is - jelenti a helyszínről a tudósítónk. 

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot - jelenti a bizalmas beszélgetésről az MTI. A miniszterelnök sajtófőnökének közlése szerint Orbán Viktor átadta Ferenc pápának annak a levélnek a másolatát, amelyet IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

A Szépművészeti Múzeumban megtartott találkozón Budapest két partját összekötő Lánchídhoz hasonlította a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát Ferenc pápa, aki egységet szorgalmazott az európai antiszemitizmus ellen. Ferenc pápa hangsúlyozta, zsidók és keresztények elkötelezettsége vezetett a múltbéli válaszfalak lebontásához. „Zsidók és keresztények már nem az idegent, hanem a barátot akarjuk látni egymásban, nem az ellenfelet, hanem a testvért” - mondta a katolikus egyházfő. Úgy vélte, azon kell együtt dolgozni, hogy a „gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt (..) az antiszemitizmus veszélyére gondolok, amely még mindig itt lappang Európában és másutt (..) ezt a gyújtózsinórt kell eloltani”- tette hozzá. Keresztényekre és zsidókra utalva kijelentette, „a világ csak akkor fog nekünk hinni, ha a béke gyökereivé és az egység csíráivá válunk”.

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke azt mondta: a katolikus egyházfő magyarországi látogatása „megerősít bennünket az Isten kimondhatatlan ajándékában, Jézus Krisztusban, keresztyén hitünkben, kultúránkban és keresztyén szolgálatunkban”. A néhány napja kórházba került Frölich Róbert országos főrabbi üzenetét Radnóti Zoltán főrabbi tolmácsolta. A zsidóság és a kereszténység közös hitbeli öröksége, szent hagyománya az ellentétekkel terhelt múlt ellenére is bevilágítja a jelent és jelzőfényül szolgál az emberiség közös jövője számára - írta az országos főrabbi.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

A budapest utcáin várakozók a pápamobil indulását várják, a Szépművészeti Múzeum után ugyanis Erdő Péter bíboros kíséretében Ferenc pápa a Hősök terére megy, ahol a magyar hívőkkel találkozik. Az eucharisztikus kongresszus záró szentmiséje, a statio orbis fél 12-kor kezdődik.

A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett Budapestre, amelyről a Magyar Szó helyszíni tudósítói számolnak be az olvasóinknak.