2024. április 20., szombat

Kik a leggazdagabb szerbek?

Évekig Petar Matijević, Miodrag Kostić és Miroslav Mišković vezették a legnagyobb földtulajdonosok listáját Szerbiában. Mára csak Matijević tudta megtartani pozícióját, hozzá csatlakozik még a kevésbé ismert pancsovai Miroslav Aleksa és az Al Dahra mezőgazdasági termelésre szakosodott cég, számol be a Blicre hivatkozva a 021.rs hírportál.

Az első hely Matijevicé. A közelmúltig valamivel több mint 35 ezer hektár mezőgazdasági területet művelt, ebből 29 ezer hektár volt a tulajdonában. A verbászi Mitron Group megvásárlása után a Sava Kovačević nevet viselő gazdaság is a birtokába került, így további 4000 hektárral növelte a meglévő területeket. Így most 40 ezer hektárt művel, ebből 33 ezer tulajdonosa.

A listán a pancsovai Miroslav Aleksa áll a mádosik helyen, aki az Almeks vállalat alapítója és tulajdonosa. Az Agrosmart szerint Aleksa mintegy 20 ezer hektárt művel, felét bérli, felét pedig birtokolja. A cég honlapján közzétett adatok szerint hét ingatlana van Vajdaságban, nyolc gazdasággal.

Harmadik helyen áll az Al Dahra. A cég 2018-ban vásárolta meg a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) ingatlanát, vele együtt pedig közel 17 ezer hektár szántóföldet. Az Agrosmart szerint Miroslav Mišković, a Delta tulajdonosa a negyedik helyen szerepel a listán, mintegy 13 ezer hektárral.