2024. április 20., szombat

Mivel fűtünk a télen?

Egyre népszerűbb a gázfűtés és a pellet

A korábbi bejelentés szerint ma jelenik meg a napelem-támogatási pályázat.

Miért növekszik az érdeklődés a pellet iránt? Hogyan jelentkezhetnek a tömbházakban élők a napelemes rendszer felszerelésének állami támogatására, és mekkora megtakarítás lenne ez a lakóknak? Erről kérdezte a Prva tévé Jelica Putnikovićot, az Energija Balkana portál szerkesztőjét.

,,Köztudott, hogy a fát ajánlatos még tavasszal megvenni, hogy nyáron át kiszáradjon, és ugyanez mondható el a szénről is.

SZÉNBŐL NINCS ELEGENDŐ

A fatelepeken azt mondják, listákat készítenek, várni kell a szénszállítmányokra, nincs belőle raktáron elegendő, mégsem gondolom, hogy nagyobb probléma lenne a szilárd tüzelőanyagokkal. A jövő hónapban kezdődő fűtési idény újdonsága – mint már tájékozódhattak róla –, hogy törvény született a megújuló energiaforrásokról, és ennek alapján az állam stratégiát dolgozott ki azok támogatására, akik napelemes rendszert szerelnének fel a lakóházukra. Szeptember 3-ára jelezték a pályázat kiírását. Annyit máris tudunk, hogy, mint a Bányászati és Energiaügyi Minisztériumból jelezték, a támogatási eljárás egyszerű lesz, a panelek felszerelése után szerződést kell kötni a Szerbiai Villanygazdasággal (EPS), ennek alapján különleges villanyórát szerelnek fel, amely azt is méri, hogy mennyi áramot fogyasztunk el a rendszerből, és azt is, hogy mennyit termeltünk a napelemekkel. Nem fogják persze nekünk kifizetni a rendszerünk által termelt áramot, de pontosan mérik a kettő közötti különbséget, és ha többet termeltünk, mint amennyit elfogyasztunk, a következő hónapban a különbséget szabadon, ingyen felhasználhatjuk” – magyarázta Putniković, aki szerint pillanatnyilag mégis a földgáz iránt nagyobb az érdeklődés, hiszen bevezetését a jelzések szerint 36 havi részletben is lehet törleszteni. ,,A napelemek költsége mégiscsak nagyobb, ám felszerelésük biztosan kifizetődik, különös tekintettel arra, hogy a villanyáram és a földgáz is gyorsan meg fog drágulni.”

Az állami napelem-támogatása kapcsán Jovanka Atanacković energiaügyi államtitkár a múlt hétvégén jelentette be, hogy a pályázat mára, szeptember 3-ára várható. Mint hangsúlyozta, a napelemek telepítésének költsége 7-8 év alatt megtérül, és a panel 25 évig is szolgálhat. Szerbiában a tetők területe mintegy 600 négyzetkilométerre tehető, és ha ennek csak a 10 százalékát használjuk ki, akkor is 6 gigawattóra áramot tudunk kinyerni. ,,Napelemek telepítésével sokkal kisebb lesz a háztartások áramszámlája, és egyébként is, végső ideje elkezdenünk környezettudatosan gondolkodni, és odafigyelni az energiahatékonyságra, mert így egy hőerőmű egész évi termelése megy kárba” – mondta az államtitkár.

EZER DINÁRRAL IS DRÁGULTAK EGYES FAFAJTÁK

Időközben egyre közelebb vagyunk a fűtési idény kezdetéhez, egyes nyugat-szerbiai településeken éjszakánként annyira lehűl a levegő, hogy itt-ott már kénytelenek begyújtani, illetve bekapcsolni a kályhát. ,,Többnyire bükköt, tölgyet, cserfát vásárolnak, ára 40-50 eurónál kezdődik, a tavalyihoz képest 1000 dinárral is drágább köbmétere, de szerintünk ez reális ár ahhoz, hogy valamit keresni is lehessen rajta – mondta Veljko Milosavljević kereskedő.

A Prva tévé munkatársa a fatelepeken azt tapasztalta, hogy szenet már nemigen árulnak.

,,A jól hasznosítható pellet iránt a legnagyobb az érdeklődés, könnyű a kezelése, és környezetvédő. A szenet mindinkább mellőzik, nehéz és piszkos anyag, a fa iránt viszont igen nagy a kereslet. Korábban az emberek már júniusban beszerezték, most sokkal később vásárolnak” – nyilatkozta Tanja Aprcović Pejović, az egyik fatelep vezetője.