2024. április 29., hétfő

Orbán: Európának nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának Európára

Aleksandar Vučić elnök is megérkezett a 16. Bledi Stratégiai Fórumra, amelyet szerdán és csütörtökön tartanak meg a szlovéniai településen - írja a B92 hírportál.

A részvevők tanácskozásának középpontjában Európa jövője és az elkövetkező kihívásokra való felkészültség áll. Vučić elnök is résztvesz az első tárgyaláson, amely Európa jövőjéről szól. Erről a témáról fog beszélni többek között David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Eduard Heger szlovák miniszterelnök, Janez Janša szlovén kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Vučić elnök a fórumon találkozni fog Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Miroslav Lajčákkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel foglalkozó európai különmegbízottal is. A fórumon az uniós bővítés is terítéken lesz, amely panelbeszélgetést Borut Pahor, szlovén elnök fogja megnyitni.

Ezen a megbeszélésen jelen lesz még többek között Rumen Radev bolgár elnök, Janez Janša szlovén miniszterelnök, a Bosznia-Hercegovinai Elnökség tagjai, Zdravko Krivokapić montenegró, Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök is.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a fórumon kijelentette, hogy Szerbiát be kell fogadni az Európai Unióba.

Szerbia kulcsfontosságú ország. Az unióba való befogadása nélkül nem beszélhetünk a biztonságról és az identitásról. Európának nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának Európára. Ellenkező esetben a biztonság fogja megszenvedni - mondta Orbán a migrációról szóló panelbeszélgetésen.

Vučić elnök három dolgot emelt ki, amelyek fontosak lehetnek mindenki számára.

Először is az EU a legjobb hely, amely az életszínvonalat, az emberi jogokat és a szabadságot illeti, de senki nem beszél a növekedésről, hogy fogjuk ezt elérni? Másodszorra, Angela Merkel elhagyja a politikát és nem lesz többé egy erőskezű kancellárunk. Harmadszorra pedig mindenki a jogállamiságról beszél és amikor a Nyugat-Balkánra jönnek azt mondják, hogy Európa részei vagyunk. Őszintén mondva most már kevésbé vagyunk lelkesek az integrációval kapcsolatban - mondta Vučić elnök.

Hozzátette, hogy ezért került sor a Nyílt Balkán elnevezésű kezdeményezés megalkotására is. Kiemelte, hogy Szerbia mindent megtesz a régió stabilitása és békéje érdekében.