2024. március 28., csütörtök

A szerbiai fiatalok gyakran csak a negyedik évtizedükben önállósulnak

A szerbiai fiatalok kétharmada a szüleinél él, több mint hatvan százalékuknak semmilyen bevétele nincs – erre mutat rá a Szerbiai Fiatalok Szervezetének újabb kutatási eredménye, jelenti a 021.rs.

A törvény szerint a nagykorúsággal megteremtődik a fiatalok önállósulására a feltétel, de a gyakorlatban kevés fiatalember képes önállóan gondoskodni magáról ebben az életkorban. 

Az Eurostat adatai szerint a szerbiai fiatalok többsége csak akkor hagyja el a biztos szülői otthont, amikor már életének a negyedik évtizedébe lép. Ennek legfőbb oka a pénz. A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva az érintettek úgy nyilatkoztak, hogy szívesen önállósulnának, de vagy nincs munkájuk, vagy ha van, kevés a bérük ahhoz, hogy lakást vegyenek, vagy béreljenek. Ha különálló életre szánják magukat, akkor is gyakran a szülők fedezik a bérletet és a lakás körüli kiadásokat. 

A szociológusok szerint a környezetünk, az erősen élő hagyományok is arra késztetik a fiatalokat, hogy későn váljanak le a családi kötelékektől. Hasonló a helyzet az egész Földközi-tengeri térségben, pl. Máltán, Olaszországban, Spanyolországban. Svédországban azonban ezzel ellentétben a fiatalok nagykorúságuk elérése előtt elhagyják a szülői otthont.