2024. március 29., péntek
SZERB-HORVÁT KAPCSOLATOK

„2012 óta egy helyben topogunk"

Idén a szerbiai rendszámtáblák elárasztották az Adria partját – Továbbra is minimumon az államközi kapcsolatok

Szerbia polgárai mind többet utaznak Horvátországba, ugyanakkor a két állam hivatalos politikai kapcsolata csaknem minimális – erre a megállapításra jutottak a szerb-horvát kapcsolatokról megrendezett 14. nemzetközi tudományos tanácskozás résztvevői, akik a horvátországi Obrovac melletti Golubićban találkoztak.

Milorad Pupovac, a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnöke leszögezte: tény, hogy hat-hét éve nem találkozott a két állam vezetője, kormányfője, sem külügyminisztere, ami rámutat a Szerbia és Horvátország államközi kapcsolatában tátongó hiányosságokra, melyek az eltűntek, a kisebbségi jogok, a tulajdonjog, és a háborús bűnösök feletti ítélkezésben reflektálódik elsősorban.

– Mi gyakorlatilag 2012 óta egy helyben topogunk. Horvátország és Szerbia együttműködésének előmozdítására az EU is mind kisebb érdeklődést mutat – szögezte le Pupovac.

Janko Veselinović, a tanácskozás egyik szervezője rámutatott, hogy idén a szerbiai rendszámtáblák elárasztották az Adria partját. Ezenkívül a szerb nemzetiségű visszaköltözők mind eredményesebben gazdálkodnak Likában, Dalmáciában, épp ezért érthetetlen, hogy a két állam politikailag nem rendezi a nyitott kérdéseket.

Tomislav Žigmanov, a vajdasági Horvát Nemzeti Tanács elnöke a pozitív példák mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a horvátokat Szerbiában kizárják a döntéshozatalból, és a közéletben továbbra is negatív előjellel tekintenek rájuk.