2024. április 18., csütörtök

Két dózist követően is csökkenhet a védőoltások hatékonysága

A koronavírus delta variánsával szembeni védettség azoknál a személyeknél, akik a Pfizer és az AstraZeneca-védőoltásait vették fel, három hónap után csökken – derült ki a brit tudósok legújabb kutatásaiból, írja a B92 hírportál.

Emellett azt is felfedezték, hogy azok a személyek, akik a Pfizer, vagy az AstraZeneca két dózisát követően is megfertőződnek, a nagyobb kockázattal járó delta variánsnak vannak kitéve, mint a többi korábbi koronavírus mutációknak, jelenti a Reuters hírügynökség.

A tanulmányt több, mint egymillió orr és toroktörletet követően dolgozták ki, amelyet Nagy-Britannia egész területéről gyűjtöttek össze. Ezek alapján megállapították, hogy 90 nappal a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca második dózisának felvételét követően, a megfertőződés kockázata 75-ről 61 százalékra csökkent.

A hatékonyság csökkenése aránylag nagyobb a 35 évnél idősebb személyeknél.

Mindkét védőoltás, a két dózist követően ennek ellenére is kiváló védelmet nyújtanak a delta variánssal szemben – jelentette ki Sarah Walker, az Oxford Egyetem professzora és a tanulmány vezetője.

Walker nem vett részt az AstraZeneca-védőoltásának előállításában. A kutatók nem látták előre, hogy mennyivel fog még csökkenni a védettség az idő előrehaladtával, de azt kijelentették, hogy a két dózis felvételét követő négytől öt hónapon belül jelentéktelen csökkenés várható.