2024. április 18., csütörtök

Szent István életműve iránymutató

Törökkanizsán ünnepi műsorral emlékeztek meg államalapítónkról Államalapító Szent István királyunk napja alkalmából vasárnap délután Törökkanizsán, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szerve

A hagyományokhoz híven a rendezvény kora délután gyermekprogramokkal és kézműves-kirakodóvásárral vette kezdetét az önkormányzat épülete előtti téren. Ezt követte a Szent István-napi műsor résztvevőinek, lovasok felvezetésével kísért látványos felvonulása a Szent György római katolikus templomig, ahol a kenyérszenteléssel egybekötött szentmisét tartották.

A program az önkormányzat épülete előtti téren felállított színpadon folytatódott, itt a Pendergő Tamburazenekar fellépésével kulturális műsor következett, aminek az elején Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes üdvözölte a jelenlévőket. Beszédében rámutatott arra, hogy több mint egy évezred távlatából Szent István életműve továbbra is iránymutató, kapaszkodó a magyar nemzet számára.

– Az államalapító királyunk élete és műve, a független és erős Szent István Magyarországa mindig reményt adó, lelkesítő példaként áll a magyarok előtt. Szent István hosszú időkre biztosította a magyar állam függetlenségét, s mindezt olyan szilárd alapokkal tette, hogy még az idegen uralom terheit viselő, legkeservesebb, legkilátástalanabb idők során sem tudta egyetlen idegen hatalom elfojtani a magyarok szabadságvágyát, önrendelkezését és függetlenségre való törekvését – hangsúlyozta, majd úgy fogalmazott, hogy István király diplomáciai érzéke, a rá bízott közösség iránti önzetlen és elkötelezett szolgálata a magyar történelem legnagyobb államférfijává tette őt.

Az új kenyeret az ünnepség keretében Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke szegte meg és osztotta szét.

A jelenlévőket Irena Slavković, Törökkanizsa polgármestere is üdvözölte.

Az alkalmi művelődési műsorban a 30 éves fennállását ünneplő Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szakcsoportjai mutatkoztak be, majd utcabállal és tűzijátékkal ért véget a rendezvény. 

Az eseményt fotógaléria formájában itt tekintheti meg.