2024. április 26., péntek

Megérkezett az ivóvíz a veszélyeztetett területekre

Gornji Milanovac és Lučani vízellátása is megoldódott, a katonaság segítségével

Három lajtoskocsival vitt a katonaság pénteken ivóvizet Kruševacról Gornji Milanovacra, ahol a nagy szárazság okozta vízhiány miatt rendkívüli helyzetet vezetett be a helyi válságtörzs. A nišavai, a moravai és a zlatibori körzetben okoz gondot a vízhiány több önkormányzatban. Gornji Milanovac mellett még Gadžin Hanban, Lučaniban és Požegán, illetve Čačakon is rendkívüli helyzetet rendeltek el.

A Rina hírügynökség szerint a katonaság beavatkozásának köszönhetően a Gornji Milanovac-i vízművek a következő napokban a város egész területét el tudja látni ivóvízzel. Milorad Dimitrijević, a helyi válságstáb vezetője szerint már szombaton reggel minden polgár számára hozzáférhető lesz az ivóvíz. A katonaság 6-9 tonnás lajtoskocsikat bocsátott a lakosság rendelkezésére, ami véleménye szerint elegendő lesz a lakosság szükségletére.

Gornji Milanovacon három víztartályt állítottak fel, két 3,7 tonnásat és egy 5 tonna kapacitásút. Ezeket is a lakosság rendelkezésére bocsátják a város meghatározott részein, hogy ily módon megkönnyítse a számukra a vízellátást.

Megérkeztek pénteken a tartálykocsik Lučaniba is, ahol szintén ugyanezzel a módszerrel oldják meg a község lakóinak ivóvíz-ellátását. Lučani községben 25 önkormányzat kapja az ivóvizet a Szerbia és Bosznia-Hercegovina határán található Rzava folyóból. A szárazság miatt azonban a vízszint esése miatt veszélybe került a község vízellátása. Zoran Vučićević, a lučani illetékes közvállalat igazgatója a Rina hírügynökségnek elmondta, hogy a lakott területen a vízellátás rendszeres, a katonaság segítségének köszönhetően. A falvakban 2-3 órára korlátozták az ivóvíz használatát, ugyanis szavai szerint a a vízhiány ellenére voltak, akik locsolásra használták az ivóvizet.

Miután Čačak is a Rzava ivóvízrendszerét használja, itt is kénytelenek voltak rendkívüli helyzetet bevezetni a városban.

Az ország keleti és délkeleti részén a magas hőmérsékletek és a szárazság ivóvízhiányt okozott, így Aleksandar Vučić államfő, reagálva a helyzetre, a napokban elrendelte a katonaságnak, hogy segítse a veszélyeztetett önkormányzatokat a vízellátásban, így Nebojša Stefanović védelmi miniszter osztagokat vezényelt ki ezekre a településekre, amelyek a Szerbiai Katonaság 9 tartálykocsijával próbálják ellátni a már említett önkormányzatok lakosságát, kellő ivóvízmennyiséggel.

Mint a védelmi minisztérium közleményében kiemelték, a minisztérium és a katonaság, ahogy korábban is tette, felhasználva kapacitásait igyekszik azoknak a polgároknak a segítségére sietni, akik az elemi csapás következtében nehéz helyzetbe kerültek.