2024. március 28., csütörtök

Központi megemlékezés a Vihar hadműveletről

A 26 évvel ezelőtt történt Vihar hadművelet központi megemlékezését ma tartották meg Belgrád Busije városrészében – írja a B92 hírportál.

Az eseményen Porfirije pátriárka szolgáltatta a szentmisét, amelyen Aleksandar Vučić elnök, valamint a kormány miniszterei is jelen voltak Ana Brnabić kormányfővel az élen.

A busijei megemlékezésen jelen volt még többek között a montenegrói szerbek vezetői, Andrija Mandić és Milan Knežević, a Demokrata front vezetői, valamint a koszovói szerbek képviselői is.

Aleksandar Vučić felszólalásában elmondta, hogy immáron nyolcadik alkalommal emlékeznek meg az 1995 augusztusában történt eseményekről.

Olyan identitásról beszélünk, amelyet Jasenovac, Jadovno és minden olyan meghurcoltatás fémjelez, amely ugyanaz a politika vezérelt, vagyis a szerbek elűzése, mint ötven évvel azelőtt - mondta Vučić.

Szavai szerint a szerbeket valóban kiűzték az országból.

Kitelepítették, kiűzték őket, ne beszéljünk még a tömeges átkeresztelésekről és  fizikai meghurcoltatásokról a második világháború során. A Horvát Köztársaság a mai napot a Győzelem napjaként ünnepli. De ki felett aratott győzelmet? A jó és szorgalmas emberek felett, Knin, Obrovac, Korenica, Petrinje polgárai felett? - mondta Vučić.

Elmondása szerint a szerbek sosem fogják elfeledni a traktorok hosszú sorát, amelyeket gyermekek is hajtottak, akik alig tudták elkerülni a golyókat, bombákat, vagy köveket.

A világ sosem fogja elismerni a mi áldozatainkat. Senki sem fog sírni a szerb gyermekekért - jelentette ki az elnök.

Hozzátette, hogy amíg ő az elnök, sosem fog bocsánatot kérni azoktól, akik több ezer szerbet megöltek.

A Vihar hadművelet 1995. augusztus 4-én indult meg a horvát hadsereg támadásával, amely miatt minden évben megemlékeznek ezen a napon az elhunyt és elüldözött szerbekre.

Az akcióban több mint 250 ezer szerb lakost üldöztek el és mintegy kétezer ember vesztette életét.