2024. március 19., kedd

Keviben megszentelték az új kenyeret

A Zenta községhez tartozó Keviben tegnap délelőtt tartották meg a hagyományos kenyérszentelő ünnepséget. A rendezvénysorozat a Móra István Magyar Művelődési Egyesület épületében megrendezett alkalmi műsorral kezdődött, amely során Perpauer Attila, a művelődési egyesület vezetője, a Magyar Nemzeti Tanács tagja köszöntötte az egybegyűlteket. Perpauer beszédében kiemelte, hogy a hagyományokat nemcsak ápolni és gondozni kell, hanem nap mint nap meg is kell élni, mert ezek biztosítják közösségünk megmaradását és fejlődését.
– A járvány után újra kell gondolni közösségünket és annak megtartó erejét – hangsúlyozta Perpauer. Mint mondta, a tegnap megrendezett kenyérünnep is ékes példa erre, és rámutatott, hogy a mindennapi kenyér, jelképesen és fizikálisan is a megélhetésünket segíti elő.
– Fizikálisan, mert a verejtékes munkával gondozott és betakarított gabona adja az éltető erőt, mely mindennapi világunkban a betevő falatot jelenti, s jelképesen is, mert népünk mély vallásossága, a gyökereinkhez való ragaszkodást jelenti és tartást ad mindannyiunknak.
Az ünnepi műsort követően az ünneplők a helybeli templomba vonultak, ahol szentmisén került sor a kenyérszentelőre.