2024. április 19., péntek

Dolgozni kell, munka van!

Támogatás nélkül nehezebben nyílnának új munkahelyek

Nyertes pályázók vehették át szerződéseiket a tartományi kormány épületében csütörtökön délelőtt. A támogatások a foglalkoztató ágazatot érintették. Ösztönzőket kaphattak önfoglakoztatók és olyan cégek is, amelyek a munkaerejüket szerették volna bővíteni, valamint azok a civil szervezetek, amelyek a helyi infrastruktúrát fejlesztik. A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság összesen 42 millió dinár értékben bocsátott eszközöket cégeknek és civil szervezeteknek, összesen 182 személy foglalkoztatására.

A szerződéseket Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár adta át a nyertes pályázóknak.

– A tartományi kormány támogatja a titkárságnak azon kezdeményezését, amellyel azt szeretné elérni, hogy megmaradjanak a régi munkahelyek, újak is nyíljanak, valamint bővüljön azon vállalatok száma, amelyek közmunkát végeznek a közösség érdekében. Az ilyen jellegű infrastrukturális beruházások erősítik a közösségi tudatot és felelősséget – jelentette ki a titkár.

Nenad Ivanišević gazdasági titkár (Fotó: Dávid Csilla)

Nenad Ivanišević gazdasági titkár (Fotó: Dávid Csilla)

Összesen 22 millió dinár támogatást kaptak azok a cégek, amelyek munkanélkülieknek biztosítottak állást. Összesen 61 ilyen jellegű ösztönzést osztottak ki, amelyből 88 személy kapott munkát. Az önfoglalkoztatói pályázaton 60 támogatás kapott pozitív elbírálást azok közül, akik a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat rendszerben is be voltak jelentve, és elvégeztek egy hivatalos vállalkozói képzést. A titkárság további 5 millió dinárt ítélt oda a civil ágazatnak a Vajdaság területén végzendő közmunkákra. Ebből a pénzből területrendezési projektumok, illetve infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg.

Ilyen jellegű támogatást nyert a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület. A sikeres pályázat eredményét Sörös Márta, az egyesület elnöke vette át.

– A mi kis településünk a tó partján helyezkedik el, nagy területen, zöld övezetben. Ez viszont csak gondozva szép, ezért igen sok időt igényel a terület rendben tartása. Várjuk a turistákat, készülni kell fogadásukra, ezért a falunak gondozottnak kell lennie. Most a hétvégén a falunapra készülünk. Ilyenkor rengeteg a munka, előtte és utána is, minden segítségre szükségünk van – mondta el az egyesület elnöke.

Közmunkaprogramra pályázott a viszonylag újonnan alapított királyhalmi Homokszem Civil Szervezet is. Kókai Anasztázia, a szervezet elnöke szerint a határ menti településen a forgalom miatt többszörös a munkáskéz iránti igény.

– Királyhalom határátkelőhely, ez magával hozza, hogy nagyon sok szemét összegyűlik, főleg a határ közelében, de a falu nagy részén is. Sok a karbantartásra szoruló zöld felület, aminek rendezésére munkaerőre is szükség van. Hamarosan lesz a szamárverseny, ami nagy területen zajlik. Addigra a területnek rendezettnek kell lennie – és természetesen utána is!

Erdudac Dániel, a szabadkai digitális szolgáltatásokat végző ErdSoft vállalat igazgatója szerint ezekben a nehéz időkben különösen jól jön a támogatás.

– Az ágazat, amelyben mi tevékenykedünk, viszonylag felkapott, ennek ellenére nekünk is vannak bőven nehézségeink. A külföldi konkurencia folyamatosan agyelszívást végez a térségben, nekünk abban kell versenyben maradnunk, hogy a  dolgozók ne pártoljanak el tőlünk. A pályázatnak köszönhetően négy munkással bővíthetjük cégünk kapacitását – mondta el a vállalkozó.

A pályázati feltételek teljesíthetőek voltak mindenki számára – tudtuk meg Csernyák Hunor  óbecsei fuvarozótól.

– Én nemrég nyitottam meg a cégemet, kezdő vállalkozóként pedig minden segítség kétszeresen számít. A támogatásból melegmosót és új gumikat vásárolok a pótkocsira. A jövőben is követem a pályázatokat, mert mindig jól jön a segítség.