2024. április 25., csütörtök

Ruszin nyelvtudásból jeleskedtek a fiatalok

A Lombok alatt, a Strandon elnevezésű programsorozat keretében a hétvégén megtartották a harmadik kvízt is, méghozzá ruszin nyelvből. Az első helyezést Sergej Međeši érte el, második lett Vasja Perić, míg harmadik helyen Simona Međeši végzett. A kvíz során Blaženka Homa Cvetković, a Rusko slovo szervezetének tagja, valamint Radmila Dragnić, az EU Info Központ tagja alkották a zsűrit. A nyertesek három hónapos német nyelvkurzusban vehetnek részt, amelyet a Donaubrucke Neusatz szervezet biztosít a számukra, emellett az első helyezett egy háromezer dinár értékű utalványt is nyert a belcsényi Beli čin étteremben. A második helyezett számára kétezer dinár értékben, míg a harmadik helyezett ezer dináros utalványt kapott iskolai tanszerek beszerzésére.

A jelbeszédként ismert kommunikációs eszköz betűk helyett fogalmakat közvetít, megértése igen összetett. Állítólag az 1600-as évek óta használják

A jelbeszédként ismert kommunikációs eszköz betűk helyett fogalmakat közvetít, megértése igen összetett. Állítólag az 1600-as évek óta használják

A programsorozat ezen a héten elérkezett záró szakaszához, melynek során a „kiscsoportosok" a jelnyelvet tanulják. Az idősebbek folytatják a román nyelvtanfolyamot. A műhelymunkákat minden munkanapon 19 és 20 óra között tartják meg a Strand könyvtárában, pontosabban a könyvtárfiók előtti platón. Bővebb információkat az esemény Facebook-oldalán szerezhetnek az érdeklődők.

Könyvbemutató
Ma este a rendezvénysorozat részeként az érdeklődők megismerkedhetnek Zoran Knežev szerző Ódon tamburamesék (Tamburaške priče iz davnina) című könyvével. Az esemény 20 órakor kezdődik a könyvtár előtti platón, ott lesz mgr. Siniša Jokić, a városi Műemlékvédő Intézet igazgatója és Zoran Bugarski Brica, a Vajdasági Rádió- és Televízió nagy tamburazenekarának tagja is.