2024. április 26., péntek

Árbócok tere a Limáni parkban

A városi önkormányzat az Európa Kulturális Fővárosa projektum keretében versenypályázatot írt ki, ezen fogják kiválasztani azokat a jelentkezőket, akik elkészítik majd a Limáni parkban a Árbócok terét.

Az elképzelés előirányozza az információs táblák kialakítását városszerte és rendezik a Jogi Kar melletti parkosított részt is.
Újvidéken az előzetes tervek alapján az idén kellett volna megtartani az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatot, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották azt.

Az önkormányzat 188,9 millió dinárt irányozott elő a városi költségvetésben a fent leírt célra. A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal projektdokumentációjából kiderül, hogy a Limáni parkba tervezett Árbócok terét a Felszabadulás sugárút felőli bejáratnál alakítják majd ki. A tervezett helyen összesen 49 árbócot helyeznek el, amelyeknek magasság 8 méter. Ezenkívül a városban még két helyen helyeznek el 10 méter magas árbócokat – az egyiket a Mišelukról Újvidék felé vezető autóút alagútja felett, valamint a valamikori Žeželj híd előtt.

A projekt keretében több helyen elhelyezik a Novi Sad feliratot: az említett híd közelében a körforgalomnál, az Aptiv gyárnál, a Mišelukról Újvidék felé vezető út alagútja felett és a város bejáratánál lévő Rodić bevásárlóközpont közelében is.
A felsoroltakon kívül az önkormányzat több tucat információs panelt szerez be, amelyeket a városi kulturális intézményeken helyeznek el, valamint információs totemeket, amelyeket a városi parkokban és a Strandon állítanak majd fel. Az információs totemeket a tervek szerint szoláris panelek fogják működtetni – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében hamarosan 8 méter magas zászlóárbócokat helyeznek el a Limáni park bejáratnál

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében hamarosan 8 méter magas zászlóárbócokat helyeznek el a Limáni park bejáratnál

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként rendezik majd a jogi egyetem előtti parkosított részt (Dositelj Obradović tér) és Bakolcon (Bukovac) a Karađorđe utca 144. körüli területet. Ezeken a helyeken új padokat, szemeteseket helyeznek el, virágágyásokat alakítanak ki és új közmegvilágítást állítanak fel. Új padokat tesznek ki a Kreatív negyedben, valamint információs panelekkel is gazdagodik az egykori Kínai negyed.
A tervezett beruházásaihoz tartozik még a kerékpárpumpák és digitális órák elhelyezése több városi ponton, ezek közé tartozik az Újvidéki Egyetem Rektorátusa, a Strand, A Péterváradi híd, a Sheraton Hotel, a Futaki úti park, a Promenada bevásárlóközpont stb.
A versenypályázatra augusztus 6-áig lehet jelentkezni, az ezt követő 20 napon belül döntés születik a szerződések aláírásáról. A sikeres versenypályázat esetében a kivitelezőknek 180 napjuk lesz a projektekben foglaltak kivitelezésére.