2024. április 24., szerda

Identitáserősítés és közösségépítés

Hazataláló – a Nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek tábora

A tavalyi kihagyás után a Nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek újból megszervezték a Hazataláló Tábort. A járványhelyzet miatti elővigyázatosságból külön tábort szerveztek az általános iskolások, illetve a középiskolások és egyetemisták részére. Az idén nem voltak anyaországi résztvevők.

Az ötnapos „nagy” Hazataláló Tábornak 71 (15 és 25 év közötti) délvidéki résztvevője van. Csütörtökön ellátogattak a töröktopolyai templomba, a kisoroszi Torontál Szórványközpontban pedig kézműves foglalkozásokon vettek részt. A tábor egyik témája a torontáli szőnyeg volt. Parasztolimpiát szerveztek, megkóstolhatták a kürtőskalácsot is. A tábor megálmodója Koncz M. Julianna nővér.

– Három fő célja van a tábornak. Az egyik a magyar identitás erősítése, a másik a keresztény identitás erősítése, a harmadik pedig a közösségalkotás. Ami egyre nagyobb kihívás a mai fiatalok körében, mert nagyon nehezen megmozdíthatók. Annyira belemerülnek már a virtuális világba, hogy a reális világban egyre kevésbé vállalkoznak ilyen programokra. Tehát nekünk már az is nagyon szép, hogy bőven hatvan fölötti volt a résztvevők száma. Volt, akinek már azt kellett mondani, hogy most már az idén nem tudjuk befogadni, nem tudunk többet vállalni – hallottuk Julianna nővértől, a Szathmáry Karolina leánykollégium vezetőjétől.

A tábor résztvevőinek a Szathmáry Karolina leánykollégium biztosított szállást és onnan indulva járták be a Délvidék legszebb helyeit, megismerve a történelmi, keresztény Magyarország értékeit.

– Nagyon tetszett a töröktopolyai templom és a Torontál Szórványközpont is. Nagyon jó, hogy megmaradnak ezek a kis falvak, és tovább fejlesztik őket. Mert sokan nem tudják, hogy ezek hogy működnek, és fontos az ilyen hagyományokat megőrizni – hallottuk a moholi Csillag Anitától.

Az ürményházi Móricz Tina őszre kezdi meg nagybecskereki iskoláztatásának a negyedik évét. Neki a nagybecskereki városnézés tetszett a legjobban, sok érdekességet tudott meg azokról az épületekről, amelyek mellett már sokszor elment, de igazából csak most ismerte meg a történetüket.

Az idei Hazataláló Tábornak az idén kimondottan vajdasági jellege van. A sok közös program révén pedig közelebb kerülnek egymáshoz a fiatalok.

– A barátaim által tagja vagyok ennek a közösségnek. Sok barátom, barátnőm kollégista, tőlük tudtam meg, hogy ez mennyire jó tábor. Ők szervezik, és nem kell idegeskednem azon, hogy magam leszek, mert biztos, hogy jó baráti társaságra fogok találni – mondta a tordai Sági Eléna.

A Torontál Szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyar közösség kulturális életének központja. A legismertebb rendezvényük a kézműves műhely, amelyet az idén július 26-a és augusztus 1-je között tartanak meg, és ahova mintegy nyolcvan iskolás diákot várnak.

– Már nemcsak a kisorosziak használják ezt a szórványközpontot, hanem a környező települések is. Valamint már szélesebb körben, Észak- és Közép-Bánát szervezetei, amelyek éppen ma is itt vannak az egynapos kiránduláson – hallottuk Talpai Sándortól, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnökétől.

A tábor résztvevői pénteken közép-szerbiai kiránduláson lesznek, vasárnap pedig közös szentmisén búcsúznak egymástól.