2024. április 26., péntek

Ingyenáram napelemmel!

Államilag támogatják a napelemek felszerelését – A pályázatot várhatóan másfél hónap múlva írják ki

Először teremtettük meg a törvényes feltételeket ahhoz, hogy a napelemek felszerelését is támogathassa az állam – jelentette be az újdonságot Zorana Mihajlović energiaügyi és bányászati miniszter és közölte, hogy egyszerűsítették a felszerelésükhöz szükséges eljárást és a hálózatra való rákapcsolást is.

A rendelkezésekkel csökkentették a felszerelés költségeit is. Ez azért volt fontos, hogy az emberekben tudatosítsák az energiahatékony befektetések jelentőségét – mondta Mihajlović. Kiemelte ugyanakkor, hogy az előző években akármennyire alacsony árakon kínálták is a napelemeket a beszerzők, a lakosok nem tudták megengedni maguknak a felszerelést. Segítségre van szükségük az embereknek ahhoz, hogy tömegesen elkezdjék alkalmazni az energiahatékony megoldásokat – vélekedett a miniszter.

A minisztérium közleménye szerint a napelemek felszerelésére vonatkozó kiírást ugyanolyan feltételekkel hirdetik meg, mint a nyílászárók cseréjének, a fűtőtestek korszerűsítésének és az épületek szigetelésének 50 százalékos támogatását. Mint arról többször is beszámoltunk, a kísérleti jelleggel megindított program jelenleg ott tart, hogy a minisztérium pályázatán sikerrel szereplő önkormányzatok várják a kivitelezők jelentkezését. Ezt követően adhatják át kérelmeiket a lakosok.

A napelemek felszerelésére vonatkozó pályázati kiírás megjelenése viszont augusztus végére, szeptember elejére várható – jelentette be az energiaügyi miniszter. Akkortól várják az önkormányzatok jelentkezését a programra, amelyek ezúttal is közbeszerzési eljárás által lesznek kötelesek kiválasztani a kivitelezőket, majd begyűjteni a lakosok kérelmeit. Az önkormányzatok fedezik a költségek 25 százalékát, és ugyanennyivel járul hozzá a felújításokhoz az állami büdzsé is.

A minisztérium közleményében kiemeli, hogy az önkormányzatok által kiírt pályázatra csak azok a lakosok adhatják majd be kérelmeiket, akik hajlandóak elfogadni a kidolgozás alatt levő, úgynevezett vásárló-termelő koncepciót.

MIT JELENT A VÁSÁRLÓ-TERMELŐ KONCEPCIÓ?

Területeinken még ismeretlen, ám a nyugati országokban már meghonosodott vásárló-termelő kategóriáról szóló rendelkezéseket július végére véglegesítik – írják a minisztérium szakemberei, akik szerint maga a fogalom bevezetése is ösztönzőleg hat majd az emberekre. Lehetővé teszi ugyanis, hogy a befektetéseik 8-10 éven belül megtérüljenek, így ezek után ingyenessé válik az elektromos energia termelése. A minisztérium támogatni fogja az első vásárlókat-termelőket, hogy a koncepció minél gyorsabban elterjedjen területeinken is – mutatnak rá a napelemek felszerelésére vonatkozó kiírás céljaira az értesítésben.

A minisztérium elképzelése szerint a vásárlónak-termelőnek le kell szerződnie a villanyáram értékesítésével foglalkozó szolgáltatóval. Amennyiben háztartásról van szó, az egyezmény nettóban mért teljes ellátásra vonatkozik majd. Ez azt jelenti, hogy a vásárló-termelő elsősorban a saját szükségleteire termeli az elektromos energiát, a megtermelt felesleget pedig eljuttatja a szolgáltató hálózatába. Amennyiben nem termelte meg azt a mennyiségű villanyáramot, amelyre szüksége van, a hiányt a hálózatról pótolja. A megtermelt és visszajuttatott energia mennyiségét egy mérőeszközzel ellenőrzik, amit a hálózat fenntartója köteles biztosítani.

A vásárló-termelő koncepció előnye, hogy az embereknek nem kell befektetniük energiatárolókba, jelentősen csökkenti a kiadásokat, és akár pluszjövedelmet is biztosíthat. Emellett a vásárló-termelő aktív részese az energiapiacnak, és ezáltal hozzájárul a környezet védelméhez is – írják a közleményben.

MI SZÜKSÉGES A NAPELEMEK FELSZERELÉSÉHEZ?

Mint a miniszter bejelentette, négy lépésre csökkentették a napelemek felszerelésének eljárását: a technikai dokumentáció beszerzését követően be kell szerezni a munkálatok kivitelezését jóváhagyó határozatot, a felszerelés után pedig szerződést kell kötni a hálózat fenntartójával.

A szakemberek szerint már két szolárpanel elegendő ahhoz, hogy havonta 15 százalék megtakarítást valósítson meg egy befektető. Az átlagos háztartások ugyanis 600 kilowattóra fogyasztással számolnak havonta. A kétkilowattos napelemek 200-250 kilowattóra áramot termelnek, így ennyivel csökkenthetik a havi költségeket. A Blic napilap információi szerint a kétpaneles, elem nélküli rendszer 3000 euróba kerül, és 7-8 év múlva térül meg teljes mértékben.