2024. április 23., kedd

Szeptembertől megnyitja kapuit a Vackor óvoda

Szeptembertől megnyitja kapuit a Vackor óvoda Szabadkán – a többi között erről, illetve az intézmény megbízott igazgatói posztjáról is döntött 24. rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács.

A Vackor óvoda építését a Magyar Szó olvasói végigkövethették, hiszen folyamatosan beszámoltunk arról. A szabadkai székhelyű iskoláskor előtti intézmény nemcsak hagyományos szerepét tölti majd be, mert egyben gyakorlóintézmény is lesz, ahol a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar óvodapedagógusai valamint a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának hallgatói és konduktorai is tarthatnak gyakorlóórákat.

Az MNT 24. rendes ülésén arról is döntöttek, hogy az intézmény megbízott igazgatója Katona Novák Ágnes királyhalmi lakos, mesterközgazdász lesz. A Hajnal Jenő MNT-elnök által felterjesztett határozatot a testület egyhangúlag elfogadta. 

Az ülésen továbbá változtatásokat eszközöltek a Várady kiválósági ösztöndíjprogrammal kapcsolatban. Mint azt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, a pályázók köre bővülhet majd, mert ezentúl azok is jelentkezhetnek a programra, akik nem magyar nyelven végezték általános- és középiskolai tanulmányaikat, mert erre nem volt lehetőségük lakóhelyük, illetve az intézmény tannyelve miatt. Az ideiglenes igazgatóbizottságban: Erdődi Edvina, újvidéki lakos, mesterjogász, Somogyi Tünde, királyhalmi lakos, informatikus, Veszelinov Ibolya, horgosi lakos, óvodapedagógus kapott helyet.

Emellett a 15 főnél kisebb létszámú osztályok megnyitásáról, a tankönyvek fordításokról, valamint intézmények személyi tagcseréiről és igazgatóválasztásokról is döntöttek a tanácstagok.

A tervek szerint jövőre a Magyar Szó székházában is megnyitja kapuit az iskoláskor előtti intézmény.