2024. április 25., csütörtök

Lehetőség a fejlődésre

Krivaja és Pannónia lakossága megszavazta a helyi járulékot

Az idén több Topolya községbeli helyi közösségben döntöttek vagy döntenek a helyi járulék bevezetéséről. A napokban Szatmári Adrián polgármester az irodájában fogadta Nikola Sudžukovićot, Krivaja helyi közösségének tanácselnökét és Goran Plećašt, Pannónia helyi közösségének tanácselnökét. A találkozó témája egyebek mellett a helyi járulék elfogadása kapcsán beütemezett lakossági szavazás volt. Ebben a két helyi közösségben ugyanis már megtartották az erre vonatkozó referendumot, és a polgárok elfogadták a helyi járulék további 10 évre vonatkozó bevezetését. Pannónia és Krivaja tanácselnökei a polgármester fogadásán elégedettséggel nyugtázták a lakosság döntését, hiszen korábban is számos fejlesztést ebből valósítottak meg a falvakban, és a jövőben is ez a tervük.
Van még olyan helyi közösség, amelyre idén vár a helyi járulékról szóló népszavazás megtartása – nyilatkozta Szatmári, majd hozzátette, hogy ilyen Felsőroglatica, ahol július 15-e és 25-e között lesz kiírva.

– Ebben az évben még Pacséron is sor kerül referendumra, jövőre pedig más helyi közösségek mellett Topolyán is lezajlik. A helyi járulék azért is nagy jelentőségű tétel egy-egy közösség életében, mert nagyban hozzájárul a fejlesztésekhez és fejlődéshez, amit az elmúlt években is tapasztalhattak – hangsúlyozta a polgármester, aki kiemelte még, hogy olyan közösséget érintő fejlesztéseket szoktak általában megvalósítani belőle, mint a vízvezeték, a csatornahálózat kiépítése, az utak, a járdák, az árkok, a közvilágítás felújítása, karbantartása. Továbbá ebből támogatják az újszülötteket, valamint segélyként szolgál halálesetek alkalmával. Emellett oktatási intézmények támogatása és még számos más, a közösséget szolgáló fejlesztés is ennek köszönhetően valósul meg. Szatmári Adrián hozzátette még, hogy a voksolást megelőzőleg minden helyi közösségnek egy programmal kell készülnie a következő 10 évre, hogy mit szeretne megvalósítani a helyi járulékból befolyt összegből, vagyis hogy mik az ott élő közösség igényei, tervei.