2024. április 27., szombat
BÁCSFEKETEHEGY

Toleránsan alkotva

A bácsfeketehegyi Izidában műhelymunka-foglalkozások kezdődtek

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközije a héten egy foglalkozássorozatot indított útjára. Papp Julianna, az Izida elnöke arról számolt be lapunknak, hogy részt vettek a tartományi oktatási titkárság pályázatán, amely a multikulturális és nemzetek közti tolerancia megőrzését tűzte ki célul. Egyesületük az Alkossunk együtt, egymásra figyelve elnevezésű projektummal sikerült elnyerni a titkárság támogatását, ami mintegy 100 ezer dinár.

– A pályázatunk felölel háromfajta kézműves-foglalkozást. A foglalkozásokon bárki részt vehet, noha elsősorban a sérült emberekre összpontosítunk. Fontos, hogy közösen, egymásra figyelve alkossunk, tolerálva a másik másságát. Ilyen foglalkozásaink már korábban is voltak, csak kicsit más formában. Eddig három egymást követő napon zajlott, most viszont, a járványhelyzet miatt, havi egy műhelyt fogunk tartani, öt hónapon keresztül. Ezekre meghívjuk a hozzánk hasonló egyesületeket, emellett iskolás gyerekeket is bekapcsolunk – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a három foglalkozás közül az egyik a kerámiaműhely. Ezen háromféle technikát gyakorolnak, a kézzel készített tárgyak, az öntött formák és a korongozás technikáját. Emellett foglalkozni fognak gyertyaöntéssel és szövéssel is.

Az első műhelymunkára hétfőn került sor, amelyen a kézzel készített tárgyak és az öntött formák technikáját sajátították el – mondta Papp. A foglalkozást Szalma István és Kovács Ernő vezették, és vendégként jelen voltak a Kis Bácska Multiplex Szklerózis Egyesület tagjai.
– Egy nagyon kellemes napot tölthettünk együtt, és közben szép alkotások is születtek. Ezt öt hónapon keresztül, havi egy alkalommal megismételjük, más-más formában. Természetesen, minden foglalkozásra más-más vendégeket fogunk hívni. Az eddigi tapasztalatok alapján a műhelymunkák iránt nagy az érdeklődés, ami arra ad reményt, hogy a jövőben is fenn fognak maradni – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy a foglalkozásokon elsajátított tudás megmarad, és a jövőben is hasznosítani fogják. Külön kiemelte, hogy a foglalkozásokon az a jó, hogy egymásra figyelve, egymásnak segítve alkotnak, így az izidás fiatalok a toleranciáról is sokat megtanulnak.

Papp végezetül arról is szólt, hogy a műhelymunkán részt vettek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által biztosított közmunkaprogram résztvevői is. Ők ezáltal jobban megismerték az Izida felhasználóit, valamint betekintést nyertek a szervezet munkájába.