2024. április 26., péntek

A Horvátországban nyaralók sorra mondják le foglalásaikat

A Horvátországban tartózkodó turisták félnek a koronavírus új mutációjától – írja a B92 hírportál.

Stipan Jonjić, a rijekai Egészségügyi Egyetem immunológusa kijelentette, hogy nagy a kockázat, hogy a vírus az ősz folyamán ismét katasztrofális helyzetet alakíthat ki.

Semmi lényeges nem változott a védőoltásokon kívül, amely idáig úgy tűnik a leghatékonyabb módja a vírus elleni küzdelemnek – mondta Jonjić, majd hozzátette, hogy a vírus hajlamos a mutálódásra, ezért a nyár végéig valószínűleg még több variáns is kialakul majd.

Elmondása szerint amennyiben valóban ez történik meg, akkor a turizmusnak ismét befellegzett.

Barbara Marković, a Horvátországi Családi Szállók Egyesületének elnöke elmondta, hogy néhány külföldi vendég lemondta a foglalását a sajtóban megjelent hírek miatt, miszerint várhatóan augusztus 15-éig Horvátországban is megjelenik a delta variáns.

Hozzátette, hogy az egyetlen megoldást az emberek motiválása jelentheti az oltakozásra, de semmiképpen sem fogják rövidíteni az idényt.

Így érkeznek hozzánk a foglalások lemondásai. Más dolog ülni a klimatizált és 24 fokos irodában és  megint más dolgozni a terepen a vendégekkel 40 fokos hőségben – mondta Marković, majd hozzátette, hogy a terepen a helyzet jelenleg érzékeny és a turisták sokat érdeklődnek az állapotokról, ami várható is volt.