2024. március 28., csütörtök

Kevesebb a turista, mint 2019-ben

Szerbiában az idei év első öt hónapjában 736.049 turista tartózkodott és 2,33 millió éjszakázásra került sor, amely kevesebb, mint a rekordnak számító 2019-es évben, ez mindenekelőtt a kevesebb külföldi látogatónak tudható be – mondta Marija Labović, a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet elnöke, írja a Vajdasági RTV.

Labović kihangsúlyozta, hogy az idei évben is a hazai turizmus lesz az első helyen, a külföldi vendégek közül pedig a legtöbben a régió országaiból érkeznek majd, vagyis az egykori jugoszláv tagköztársaságokból, a távolabbi országok közül pedig Oroszország és Törökország lesz a listavezető.

Ilyen a vendégek jelenlegi összeállítása, akik közül a legtöbben hazai turisták, majd őket követik a régióból érkezők. A legtöbben a fürdőhelyeinket látogatják meg, majd sorban ezt követik a hegyi központok – mondta Labović.

Szavai szerint az elkövetkező időszakban várhatóan növekedni fog a turisták száma az országban, amelyhez jelentősen hozzájárul majd a 30 ezer utazási utalvány kiosztása is, valamint a rendezvények és különféle események megrendezésének lehetőségei is.

Labović még egy fontos különbséget említett az idei és az elmúlt évek viszonylatában, mégpedig, hogy a járvány miatt az utazásokat rövid idő alatt tervezik meg, közvetlenül az utazást megelőzően, korábban ugyanis sokkal előbb sort kerítettek erre.

Kihangsúlyozta, hogy a szervezet jelenleg a Szerbiát választom jelszavú nyári népszerűsítő kampánya során meghatározott utazási célpontokat hirdetnek és mutatnak be. Hozzátette, hogy ennek köszönhetően a turisták számos tartalom és lehetőség közül választhatnak, hogy minőségesen tölthessék el a nyári szabadságukat.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adataira reagálva, miszerint a tavalyi év ugyanezen időszakához képest az idén 307,5 százalékkal nőtt meg a turisták száma, elmondta, hogy mivel az előző esztendőben szinte nem is tartózkodtak az országban turisták, ezért ez az adat nem lehet mérvadó. Véleménye szerint sokkal fontosabbnak számít, hogy az idén hónapról hónapra egyre több turista érkezik az országba.