2024. április 20., szombat

Holnaptól új szabályok a horvát határ átlépése során

Davor Božinović horvát belügyminiszter a kormányülést követően kijelentette, hogy újabb döntést hoztak a határátlépéssel kapcsolatban, amely holnap, július 1-jén lép életbe és július 15-ig érvényes – írja a B92 hírportál.

Az Európai Unióban július 1-től életbe lép az EU digitális covid útleveleinek használata. A döntésünket ezzel kapcsolatban hoztuk meg, ugyanis az unió állampolgárai, akinek van igazolása, minden korlátozás nélkül beléphet az ország területére – mondta Božinović.

Hozzátette, hogy azok a személyek, akik nem rendelkeznek igazolvánnyal, csak oltási igazolással és 48 óránál nem régebbi negatív antigén, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel léphetik át a horvát határt.

Kihangsúlyozta, hogy a horvát Közegészségügyi Intézet rendszeresen közzé fogja tenni az internetes oldalán azoknak az országoknak a listáját, amelyekkel szemben külön járványtani intézkedéseket léptetnek életbe.

Ezekkel a döntésekkel szeretnénk a lehető legjobban ellenőrzésünk alatt tartani a járványhelyzetet, a határátlépés pedig ebből a szempontból nagy jelentőséggel bír a nyári idényben. Emellett ezzel a döntésünkkel világos üzenetet közvetítünk, hogy nincs ellenőrizetlen belépés Horvátország területére – hangsúlyozta ki Božinović.

Kiemelt egy újdonságot is, miszerint minden tesztelési helyen, de a Horvátországi Egészségügyi Biztosítás Intézetében (HZZO) is július 2-tól digitális covid igazolásokat adnak ki.