2024. április 26., péntek

Dačić: Oroszország Szerbia legbefolyásosabb szövetségese Koszovó kérdésében

Ivica Dačić, a szerb képviselőház elnöke ma rámutatott arra, hogy Oroszországgal fenntartott kapcsolatok jövője stratégiai jelentőségű kérdés Szerbia számára, és elmondta, hogy Oroszország jelenleg Szerbia legbefolyásosabb szövetségese a szuverenitás és a területi integritás megőrzésének kérdésében.

Dačić az „Oroszország a Balkánon: pillantás a jövőbe" című konferencián beszédében a két ország között fennálló kapcsolatot méltatta:
„Meggyőződésem, hogy Oroszországgal az elmúlt évtizedben sikerült megtalálni, és megerősíteni azokat az modelleket, amelyekkel virágozó stratégiai együttműködést építhetünk."

A képviselőház elnöke emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt a Parlament elnökeként hivatalos látogatást tett Oroszországban, és az orosz politikai vezetőkkel megerősítették a közös álláspontot számos kulcsfontosságú kétoldalú, és nemzetközi kérdésben.

Elmondta azt is, hogy Oroszország Szerbia legbefolyásosabb szövetségese a szuverenitás és a területi integritás megőrzésének kérdésében. Elmondta, hogy szerinte Koszovó kérdésében ez a segítség mérhetetlen fontosságú lesz.

Dačić kijelentette: az EU-csatlakozás csak ösztönzőerő lehet a két ország közötti még jobb együttműködésre, hangsúlyozva, hogy Szerbia természetesen nem fog csatlakozni az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevezetéséhez.