2024. március 29., péntek

Szállt a népzene a zentai parkban

Évzáró műsoron mutatkoztak be a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szakcsoportjai

Vasárnap délután a tikkasztó hőség ellenére sokan voltak kíváncsiak a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szakcsoportjainak A zentai zöld erdőbe… elnevezésű évzáró rendezvényére, amelyet a főtéri park zenepavilonjában tartottak meg. A nézőket és a fellépőket Juhász Attila, a zentai önkormányzat művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja üdvözölte, és beszédében a néphagyomány közösségmegtartó erejét hangsúlyozta. A köszöntés után a fellépők hangulatos produkciókkal kápráztatták el a közönséget, az óvodásoktól az iskolásokig minden korosztály bemutatkozott. Volt ott néptánc, népzene, népmese és vers is, mindaz, amit az elmúlt, egyáltalán nem szokványos esztendő alatt a szakcsoportok tagjai elsajátítottak.

– A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ hosszú évek óta támogatja a községben működő néptánccsoportok fejlesztését, és jó együttműködésünk volt Baji Endre és Gnädig Kornélia néptánc-koreográfusokkal, akik rendkívül szép eredményeket értek el a néptáncoktatásban és a közösségépítésben – nyilatkozta napilapunknak Hugyik Richárd, a művelődési központ igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány sajnos közbeszólt, 2020 márciusában le kellett állítaniuk a néptánccsoportok próbáit, és ez nagy törést okozott.

A legidősebbek az Ispiláng néptánccsoportban táncolnak

A legidősebbek az Ispiláng néptánccsoportban táncolnak

– Sokan lemorzsolódtak, viszont voltak olyanok is, akik visszajöttek, de mindenképpen hiányként élték meg ezt az időszakot. A bizonytalanság ránk is nagymértékben hatott, s nem tudtuk, hogy mikor lehet újraindítani az oktatást a különböző csoportokban. Végül tavaly szeptemberben döntöttünk úgy, hogy újraindítjuk a próbákat egy új koreográfus párossal. Azóta az idősebbekkel az óbecsei Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó foglalkozik, az óvodásokkal pedig Lénárd Zsófia – mondta Hugyik Richárd, majd hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz évet vészeltek át, de a közösség fennmaradt, és új tagokkal is bővült. A néptáncosokon kívül vasárnap felléptek a művelődési központ égisze alatt működő egyéb szakcsoportok is, köztük a gyermeknépdalkórus, a népzenészek csoportjában tevékenykedő furulyások, vonósok, két citeracsoport, összesen 21 fellépő. A rendezvény vendége a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ néptánccsoportja volt.