2024. május 10., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

A Közösséget, jövőt építünk lista elsöprő győzelme

Minden előzetes várakozást meghaladott vasárnap a bácskossuthfalvi választás részvételi aránya, 2055-en járultak az urnák elé. A helyi közösség 18 képviselőt számláló tanácsába bejutott tagok mindannyian a Vajdasági Magyar Szövetség támogatását élvezik. Vasárnap a szavazás helyszínén, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola környékén élénk gyalogos és autós mozgolódás volt tapasztalható. A járványügyi szabályokat betartva a létszámkorlátozás miatt volt rá példa, hogy sorok várakoztak a szavazóhelyiségek előtt. A településen eddig még nem fordult elő, hogy a helyi közösségi választásokon megjelenik a szavazásra jogosult polgárok közel fele. Ennek nagy valószínűséggel az is lehetett az oka, hogy előzetesen eddig nem jellemző, szokatlanul heves kampány zajlott. Az ennek mentén keletkezett feszültség érezhető volt a voksolás napján, illetve helyszínén is. A falu tanácsának 18 helyére összesen 35-en jelöltették magukat, 18-an a Vajdasági Magyar Szövetség, 14-en a Szerb Haladó Párt támogatását élvezik, illetve ketten függetlenként indultak, és egy önálló személynek sikerült teljesítenie a törvényes előírásokat. A választási bizottság a szavazatok megszámlálását követően, éjfél után tette közzé az előzetes eredményeket, ami alapján a legnagyobb bizalmat a listán egyes számmal induló Papp László szerezte meg. A választáson leadott 2017 érvényes szavazat közül 1586-an voksoltak rá. Papp László megkeresésünkre köszönetet mondott a bácskossuthfalviaknak az iránta tanúsított bizalomért.

– Nem számítottunk arra, hogy ennyien a szavazóurnák elé járulnak, és bevallom, meglepett, hogy ennyien támogatták a jelöltségemet. Ezt annak tulajdonítom, hogy aktív civil munkát folytattam az elmúlt években. Megtiszteltetésnek érzem, hogy közel 1600-an szavaztak rám, és ez egyben hatalmas felelősség is, hiszen ez kötelezi is az embert az eredményes munkára – nyilatkozta Papp László. Őt a listán 2. hellyel induló Fazekas Róbert követi 1420 szavazattal, illetve Majláth Béla, 1411 vokssal. Az érvénytelen szavazócédulák száma 18 volt. A választás után az előző mandátumban a tanács elnökhelyettesi pozícióját betöltő Fazekas Róbert, a vasárnapi listán kettes számmal induló jelölt is köszönetet mondott a falubelieknek, hogy megértették a szavazás fontosságát.

– Úgy érzem, az emberek józan ítélőképessége győzedelmeskedett, és a közösség érdeke felülkerekedett. Értették és érezték a választások tétjét, hogy megmaradhasson Bácskossuthfalva arculata olyannak, mint amilyennek megalapozták az őseink. Ezek az eredmények igazság szerint jobbak, mint amit vártunk. A helyi közösségi választások eddigi történetében példátlan, hogy a szavazásra jogosultak kétharmada, vagyis 48 százaléka megmozduljon, és a szavazati arányok nagyságrendje is önmagáért beszél. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek folytonos és eredményes tevékenysége, a kiszámítható, leírt és vállalható célkitűzés, illetve munkálkodás meghozta az eredményét. A folytatáshoz nekünk megvan a megfelelő támogatottságunk és forrásaink, több szinten is. Hétfőn jelentettük meg az Ongaivölgy szennyvízhálózatára vonatkozó közbeszerzési pályázatot, a medence a napokban teljes mértékben elkészül, 21-én nyílik a Rekreáció Központ a fürdőzők előtt, majd a nyáron folytatjuk az aszfaltozást. Ami még fontos ebben a történetben, hogy a falubeliek nagyon bölcsen visszautasították a kampánycéllal történő ígérgetést és hangulatkeltést – zárta Fazekas Róbert.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a bácskossuthfalvi választással kapcsolatban gratulált a tanácsba bejutott jelölteknek.
– A folytonosság a fejlődésnek egyfajta záloga, és ez most adott a bácskossuthfalvi helyi közösség esetében. A falut vezető csapat már az előző években is rendkívül fontos projektumokat tudott megvalósítani. Olyanokat, amelyek az ott élők életminőségén folyamatosan javíthatnak. Egy erős községnek erős helyi közösségekre kell épülnie, és Bácskossuthfalva nagyon jó példája ennek az összetartásnak. Ezúton is szeretnék gratulálni a választásokhoz, és jó munkát kívánni a továbbiakhoz – nyilatkozta, és támogatásáról biztosította a település tanácsának munkáját a jövőben is.