2024. április 19., péntek

Hamarosan javul a helyzet a szerbiai ingatlanpiacon

Belgrádban az ingatlanárak a járványhelyzet ellenére is folyamatosan emelkednek, a szakértők szerint azonban hamarosan mérséklődik a helyzet. A főváros az ingatlanárak tekintetében az ötödik legdrágább város Európában, világszerte pedig a 44. helyen szerepel ˜– tette közzé az életminőséggel foglalkozó nemzetközi weboldal, a Numbeo. Goran Rodić, a Szerbiai Építésügyi Kamara alelnöke a Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy számítani lehetett az ingatlanárak emelkedésére.

– Először is megdrágultak az építőipari alapanyagok. Másrészt pedig a szakemberek magasabb inflációt várnak, ezért a gazdagabbak területeket vásárolnak, házakat építenek és ingatlanokba fektetnek, hogy megőrizzék a pénzük értékét – közölte Rodić.

Szavai szerint az ingatlanpiacon uralkodó állapot jövőre vagy 2022 elején csillapodik.

– A Szerbiában előállított építőanyagipari termékeket az Európai Unió piacára szállítják, elsősorban Romániába, Bulgáriába, Magyarországra, Németországba. Az említett országoknak mindenre szükségük van, s elsősorban nem új létesítmények építésére használják fel ezeket, hanem a régiek megőrzésére – fejtette ki Rodić.

Hozzátette, Szerbiában sok pénzt pumpáltak be az építőiparba, elsősorban a különböző alapítványoknak köszönhetően, és nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy pénzmosásról van szó.

Ljubodrag Savić, a belgrádi Közgazdasági Kar professzora elmondta, hogy a pénz veszít az értékéből, ha nem áramlik.

– A bizonytalan időkben, ilyen volt a múlt év is, az emberek a leggyakrabban úgy döntenek, hogy aranyba vagy ingatlanokba fektetnek. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek lakásokat kezdtek vásárolni. A kereslet nagyobb mint a kínálat, így az áraknak emelkedniük kellett. A másik ok a kedvező lakásvásárlási hitelek, a harmadik pedig az, hogy azok, akik gyanús és törvénytelen üzletekből nagy vagyonra tettek szert, olyan előkelő helyeken jelentek meg, ahol pénzmosás folyik – fejtette ki Savić. Elmondása szerint az ilyen emberek számára semmi sem drága, mivel valahol legalizálniuk kell a pénzt, ez pedig belekerül. Hozzátette, a legegyszerűbb valószínűleg lakást vásárolni. A professzor szerint a lakások eladásával és értékesítésével foglalkozó személyek ebben a helyzetben kedvező alkalmat látnak a meggazdagodásra. A szakember úgy véli, hogy az ingatlanár-emelkedés még sokáig eltart, a helyzet azonban hamarosan mérséklődik, de nem hiszi, hogy olyan ütemben, mint ahogyan emelkedett. Amikor mindez véget ér, sokan belátják majd, hogy elveszítették a pénzüket, holott azt gondolták, hogy kiváló üzletet kötöttek.