2024. március 29., péntek

Óvatos tűzoltás

Stefanović lemondása azt jelentheti: a haladók kompromisszumra jutottak párton belül

Miután korábban a belgrádi média a Szerb Haladó Párthoz közel álló forrásokra hivatkozva számos alkalommal írt arról, hogy Nebojša Stefanović védelmi miniszternek, korábbi belügyminiszternek köze lehet Aleksandar Vučić államfő lehallgatási ügyéhez, s miután a hatalmi párton belül is egy erőteljes Stefanović-ellenes hangulat alakult ki, a miniszter szombaton benyújtotta lemondását a belgrádi városi szervezet vezetői tisztségéről.

Sok minden hangzott el a médiában annak kapcsán, hogy ellentét alakult ki a pártelnök és a védelmi tárca vezetője között, egyértelmű és megalapozott információkat azonban nem kaptunk arról, mi okozhatta ezt az ellentétet. Megnyilatkozásaiban Vučić nem egyszer hangsúlyozta, hogy Stefanović ellen nem készül semmilyen lépés párton belül, s azt sem hiszi, valóban köze lett volna beszélgetéseinek a lehallgatásához. Másrészt, a párthoz közel álló bulvárlapok már hetek óta szinte kampányt folytattak ellene, így sokak számára világossá vált, Stefanovićnak nem lesz maradása a Szerb Haladó Pártban. „Ez a demokrácia győzelme: exkluzív információt közölve bejelenthetem, hogy Nebojša Stefanović lemondott a párt belgrádi szervezetének elnöki tisztségéről” – közölte az újságírókkal Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja szombaton, a párt főbizottsági ülésén, hírt adva a döntés megszületéséről.

Ugyanezen a főbizottsági ülésen született végleges döntés arról is, hogy Aleksandar Šapić volt vízilabdázó Szerb Patrióta Szövetsége (SPAS) beolvad a Szerb Haladó Pártba. Az elemzők közül így sokan arra a következtetésre jutottak, hogy voltaképpen személycsere történt, Stefanović ment, Šapić jött. Az államfő, az SZHP elnöke ezen az ülésen arról beszélt, meggyőződése, sokan szeretnék, ha fejek hullanának a párton belül, ez azonban nem fog bekövetkezni, nem a közönség szórakoztatása a cél, tartania kell magát minden párttagnak bizonyos alapelvekhez.

Ezek az alapelvek pedig azt is tartalmazzák, hogy senkit sem hurcolnak meg a közvélemény előtt, de azt is, hogy a munkájával, eredményeivel mindenkinek el kell számolnia. Vučić bejelentette, hogy az elnökség el fogja dönteni, ki vezeti a belgrádi városi szervezetet a következő hónapokban, október 21-éig, amikor is választói közgyűlés elé néz a párt. A belgrádi szervezet a legnagyobb helyi egysége a pártnak, így nem mindegy, kinek a kezében áll irányítása – mutattak rá az elemzők.

Az a kérdés is tolakodik, mi történik majd azokkal a tisztségekkel, amelyeket Stefanović a haladók tisztségviselőjeként betölt. Kevesen hiszik, hogy megőrizheti a párttagságból eredő megbízatások mindegyikét, a legjelentősebb kérdés persze, hogy a miniszteri tisztségben marad-e a következő időszakban. A hozzáértők ezt nem tartják elképzelhetetlennek, mivel tavaszra minden bizonnyal országos parlamenti választások esedékesek, s ha az SZHP a viszonyok csendes rendezésének útját követi, nem állhat érdekében a Stefanović-ügynek az elharapózása.

Bojan Klačar, a Szabad Választások és Demokrácia Központjának (CeSID) tisztségviselője a témával kapcsolatos nyilatkozatában úgy fogalmazott, a lemondás kompromisszumos megoldásnak tekinthető: teljesen egyértelmű volt, hogy valaminek történnie kell a párton belül, főleg azután, hogy több helyi szervezet is petíciót gyűjtött menesztése érdekében. A lassú, de biztos tűzoltás folyamata ez – mutatott rá Klačar –, amelyet a haladók választottak. Nem derültek ki lényeges ellentétek, meghagyták a lehetőségét annak, hogy párton belül a következő hetekben tisztázzák, hogyan tovább. Kiemelte, jövőre belgrádi választások biztosan lesznek, azok pedig lehetetlen küldetésnek számítottak volna a párt számára, ha a fővárosi szervezetet továbbra is Stefanović vezeti, akivel szemben sokak bizalma megingott.