2024. április 26., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Tájol a Soma

Új előadásával, megfiatalodva Vajdaság településeit járja a bácsfeketehegyi színtársulat

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület színtársulata, a Soma két hónappal ezelőtt mutatta be legújabb színdarabját. Ez alkalommal a Kakuk Marci című mű feldolgozására esett a választásuk, amit Tersánszky Józsi Jenő írt, és Örkény dolgozott át színpadra. A bácsfeketehegyiek ennek egy rövidített változatát adták elő, amit Csernik Árpád színművész dolgozott át a topolyai Mara színtársulat számára. Hajvert Ákos, a darab rendezője az előadás létrejötte kapcsán elmondta lapunknak, hogy a munkát toborzással kezdték.

A Kakuk Marci bácsfeketehegyi premierjén

A Kakuk Marci bácsfeketehegyi premierjén

– A művelődési egyesület kért fel, hogy készítsek egy előadást a Soma színtársulattal. 2020 augusztusában leültünk az aktuális színjátszókkal, hogy melyik előadás felelne meg, akkor hárman ültünk az asztalnál. Olyan darabot szerettünk volna, amiben sok a humor, és közel áll a falusi színjátszáshoz. Három emberrel egy ilyen előadást nehéz elkészíteni, ezért elkezdtünk potenciális színészeket felkutatni, „fejvadászni”. Így alakult ki egy tizenkét szereplős előadás, sok középiskolás és két általános iskolás szereplővel. Munkánknak talán ez a legnagyobb sikere, hogy korábban kevés volt a fiatal a társulatban, most pedig megbillent a mérleg, és a fiatalok vannak túlsúlyban. Azt gondolom, hogy ez így van jól, mert van remény az utánpótlásra. Így kezdtük a munkát 2020-ban, és idén márciusban sikerült bemutatnunk a darabot. Természetesen a járványügyi intézkedésekkel összhangban – mondta el Hajvert, majd még hozzáfűzte, hogy a darab létrejöttében sokat segített Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze is.

A bácsfeketehegyi társulat sikere a bemutató óta töretlen, és több helyszínen felléptek a Kakuk Marcival. A rendező elmondta, hogy tájolási programjuk keretén belül további helyszínekre szeretnének eljutni.
– Most igen sok lelkes fiatal van a társulatban, és ezeket a fiatalokat meg kell fogni, sikerélményt kell adni nekik, és motivációt. Nyilván az a legfontosabb, hogy minél többször megmutathassák magukat. Természetesen ez pénz függvénye, mert egy vendégszereplés költségekkel jár. Ez a probléma áthidalható úgy, hogy sokszor a bácsfeketehegyi művelődési egyesület talál forrást erre, vagy a meghívó fizeti ki az előadás költségeit. Eddig játszottunk Bácskertesen, Bácskossuthfalván és Csókán, a következő előadásra pedig június 11-én idehaza, Bácsfeketehegyen fog sor kerülni, a meggynapok keretében – mondta el Hajvert, majd hozzáfűzte, hogy a társulatnak már meghívása van Kishegyesre és Törökkanizsára, valamint egy magyarországi út is terveben van, de ez még függ a határok átjárhatóságától is.

A rendező végezetül arról is szólt, hogy előttünk a nyár, és ebben az időszakban elég keveset tudnak majd fellépni. Július végéig valószínűleg játszani fogják a darabot, és utána szeptemberig pihenőt tartanak. Ősztől pedig újra színpadra kerül a Kakuk Marci. Hajvert reményei szerint valamikor ősszel megtalálják azt a darabot, amivel tovább tudnak lépni, és új előadást készítenek a megfiatalodott társulattal.