2024. április 20., szombat
MOHOL

Fedél nélkül maradt a tulajdonos

Moholon teljesen kiégett egy családi ház a péntek hajnali tűzben

A tűzoltóság két tűzoltókocsival öt-öt adai hivatásos és moholi önkéntes tűzoltóval vonult ki péntek hajnal fél egykor Moholra, a Masaryk utca 3. alatti családi házhoz, amely akkor már lángokban állt. A tűzoltók reggel fél hétig oltották az épületet, amelyet már nem tudtak megmenteni, és teljesen lakhatatlanná vált. A háztulajdonos, Halápi Ferenc (1957) moholi lakos fedél nélkül maradt, miután a tűz martalékává lett a ház. A szociális esetnek számító, nyugdíj nélküli, hulladékgyűjtésből élő 64 éves férfi egyedül lakott az épületben, amelyben ki volt kapcsolva a villanyáram.

A tűzben a régi típusú, vert falú végház teljesen leégett, egyedül csak az alsó épület maradt meg. A házban lévő négy helyiség teljesen kiégett, leszakadt a plafon és beszakadt a tető, amelyből most már csak néhány üszkös gerendadarab meredezik még az ég felé. A tűz martalékévá lett az épületben a bútorzat és az ingóságok is, már ami látszik belőle a beomlott plafon miatt. A tűzoltóktól megtudtuk, hogy a tűzesetnél ami még nem kapott lángra, azt megmentették, viszont ami már égett, azzal nem tudtak mit kezdeni. Kiérkezésükkor a tető már be volt szakadva, és lángoltak a gerendák. A plafon is keresztül volt szakadva, ami egyértelműen arra utal, hogy az épület belsejéből indult a tűz. Az utolsó szobában viszont a plafon már a lokalizáció után omlott be. Az oltást megnehezítette, hogy az udvarban nehezen lehetett közlekedni a rengeteg összegyűjtött műanyag, fém és papír miatt. A tűzoltók szerint a tűz feltételezhetően már korábban lángra lobbant az épületben, mert a plafonnak keresztül kell égnie, hogy a tűz a padlástérbe kerüljön, ahonnan nagyon rövid idő alatt az egész tetőszerkezetre átterjed. Megtudtuk, hogy a férfinak volt egy másik háza is Moholon, a Petőfi Sándor utca 106. alatt, amihez az elmúlt években háromszor vonultak ki a tűzoltók tüzet oltani, de végül teljesen kiégett az épület.

A kiégett moholi ház

A kiégett moholi ház

Halápi Ferenc nem tudta megmondani, hogy mi okozta a tüzet, mivel az épületben lévő kemencében nem volt begyújtva. Az állítja, hogy nem volt otthon, amikor hazaért, már égett az első két utcai szobában a tűz, amit megpróbált vízzel eloltani, de nem sikerült neki, ezután szólt a szomszédnak, hogy hívja ki a tűzoltókat. Elmondta, hogy ennél rosszabb már nem történhet vele, mivel mindene odalett a tűzben, egyedül a hátsó épületben lévő disznóól maradt meg. Megjegyezte, hogy mivel nincs hova mennie, ezért azt tervezi, hogy az elkövetkezőkben a disznóólban húzza meg magát. A hatvannégy éves, egyedül élő férfi egyelőre nem tudja, hogy mitévő legyen, mert nyugdíja nincs, mivel csak 9 és fél év bejegyzett munkaviszonya van, szociális segélyt sem kap, hanem hulladékgyűjtésből tartja fenn magát. Bevallása szerint műanyag kupakokat és fém italosdobozokat gyűjt, amit értékesít.