2024. április 27., szombat

Orosz tankokat és páncélozott járműveket kapott Szerbia

Oroszország katonai-műszaki segítségnyújtás keretében korszerűsített T-72MS harckocsikat és BRDM-2MS páncélozott felderítő és járőröző járműveket szállított le Szerbiának.

Nišben adták át ünnepélyes keretek között a haditechnikát a szerb hadsereg 3. gépesített dandárjának. Az eseményen jelen voltak Alekszandr Fomin és Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes, valamint Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök is. A 75 millió euró értékű haditechnika Aleksandar Vučić szerb állmfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi egyeztetésének köszönhetően érkezett az országba. Az adomány első része tavaly novemberben érkezett Nišbe: akkor 11 tankot és 10 páncélozott járművet mutattak be. 

A mai átadáson Fomin arról biztosította a szerb felet, hogy Moszkva továbbra is fejleszteni és erősíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat, és minden lehetséges segítséget megad a szerb fegyveres erők modernizálásához.

Csütörtökön egyébként orosz-szerb terrorellenes gyakorlat kezdődött Versecen, amelyen 200 szerb és 200 orosz katona vesz részt. A „Zajednički odgovor 2021” elnevezésű hadgyakorlat keddig tart.