2024. március 29., péntek

A megerőltetett munka agyvérzéshez és szívbetegségekhez vezethet

A hosszantartó munka 2016-ban 745 ezer ember életébe került, akik agyvérzést, vagy iszkémiás szívbetegségben hunytak el. Ez a halálozási arány 29 százalékos növekedést jelent a 2000. esztendőben mért adatokhoz képest – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Munkaszövetség (ILO) közös felméréséből, írja a Szerbiai RTV.

Az első világméretű felmérés során, amely a hosszan tartó munkához köthető elhalálozás és egészségügyi problémák kapcsolatát igyekezett kideríteni, a WHO és az ILO felmérései alapján 2016-ban agyvérzés következtében 398 ezer ember vesztette életét, szívproblémák miatt pedig 347 ezer ember hunyt el a világon. Mindez azért, mert hetente legkevesebb ötvenöt órát dolgoztak.

A közlemény szerint 2000. és 2016. között a hosszantartó munka miatt a szívproblémák következtében elhunytak száma 42 százalékos növekedést mutatott, míg az agyvérzésben meghaltak aránya 19 százalékkal elmelkedett.

A hosszan tartó munka következtében jelentkező betegségek leginkább a férfiakat érintik (72 százalék), azokat az embereket, akik a Csendes-óceán nyugati részén és Délkelet-Ázsiában élnek, valamint a középkorú és idősebb munkásokat. A legtöbb halálesetet a 60 és 79 év közötti embereknél jegyezték, akik hetente több mint ötvenöt órát dolgoztak, amikor 55 és 74 év között voltak.

A tanulmány kimutatta, hogy a heti ötvenöt óránál több munka 55 százalékkal növeli meg az agyvérzés lehetőségét, míg az iszkémikus szívbetegség gyakorisága 17 százalékkal magasabb, azokkal a személyekkel összehasonlítva, akik heti 35 és 40 órát dolgoznak. Emellett egyre többen hosszabb ideig dolgoznak, felmérések szerint a világ összlakosságának mintegy 9 százaléka.

A távmunka sok ágazatban normálissá vált, sokszor eltörölve a munkahely és az otthon közötti határokat. Ezenkívül sok vállalat arra kényszerült, hogy bezárja egyes részlegeit, ezért akik továbbra is munkaviszonyban maradtak többet kell dolgozniuk. Egy munka sem éri meg az agyvérzés, vagy szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kormányoknak és a válalaltoknak együtt kell dolgozniuk, hogy megvédjék dolgozóik egészségét – jelentette ki Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO elnöke.