2024. április 27., szombat

A NATO elkötelezett a KFOR küldetése mellett

A NATO teljes mértékben elkötelezett a KFOR missziója mellett, amely szavatolja Koszovóban a biztonságos környezetet, a szabad mozgást. A NATO továbbá kitart a Belgrád és Pristina között kialakult helyzet rendezését szolgáló folyamat és az előremutató párbeszéd folytatása mellett – jelentette ki Jens Stoltenberg Brüsszelben, Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott megbeszélését követően hétfőn.

A NATO főtitkára kifejtette, a Belgrád-Pristina-párbeszéd a legjobb platform a minden közösség jogait tiszteletben tartó megoldás megtalálására, valamint a hosszantartó béke megteremtésére.
Kiemelte, hogy a szervezet erős partnerség kiépítésére törekszik Szerbiával, miközben teljes mértékben tiszteletben tartja az ország semlegességét. Szerbiának mint önálló országnak joga van megválasztani jövőjének irányát – mondta a NATO-főtitkár.

Aleksandar Vučić úgy nyilatkozott, Szerbia számára igen jelentős megbeszélés zajlott.

Stoltenbergtől számos biztosítékot kaptunk a Nyugat-Balkánt érintő valamennyi biztonsági kérdésben – mondta a szerb államfő. Hozzátette, bizonyos híresztelésekkel kapcsolatban a NATO főtitkár igen világosan foglalt állást, miszerint a szervezet fókuszában a béke és stabilitás megőrzése áll.

Vučić elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a NATO főtitkár tiszteletben tartja Szerbia semlegességét és szuverenitását.

Semmilyen nyomást nem tapasztaltam a tárgyalás során, partnerekként beszélgettünk – húzta alá Aleksandar Vučić.