2024. május 10., péntek

Tudományosan a mezőgazdaságról

A vizsgálati eredmények a sikeres gyakorlat alapjai

A tartományi mezőgazdasági életnek van még hova fejlődnie. Annak ellenére, hogy egy ideje egyre jobban teljesít Vajdaság, és pozitívak a mutatók, a fejlődés nem egyenletes, a hibákat pedig csiszolni kell. A Mezőgazdasági termelés 2021-ben Vajdaság területén című tudományos értekezés ennek érdekében készült el. A szerző dr. Branislav Vlahović, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának rendes tanára, kiadását pedig a Vajdasági Gazdasági Kamara vállalta magára.  A csütörtök délelőtti könyvbemutatón további részletek is kiderültek a felmérés eredményeiről.

Mladen Petkovićnak, a Vajdasági Gazdasági Kamara mezőgazdasági osztályvezetőjének elmondása szerint a könyvnek igen nagy a jelentősége, mert részletesen ismerteti a vajdasági mezőgazdasági termelést.

Dr. Branislav Vlahović és Mladen Petković (Fotó: Győri Norbert)

Dr. Branislav Vlahović és Mladen Petković (Fotó: Győri Norbert)

– A könyv az elmúlt hónapok kutatásának eredménye. Igen sokrétű, és fejezetenként kitér a gabona, az ipari növények, a gyümölcs, a zöldségfélék termesztésére, valamint az állattenyésztés problémáira is – mondta Petković.

A tudományos munka részletesen összeveti a vajdasági mezőgazdasági eredményeket Szerbia más régióival, különös tekintettel az export- és importmutatókra. Dr. Branislav Vlahović közölte, hogy a kutatási eredményeket harmadik alkalommal jelentetik meg könyv formájában, és a terv szerint ez állandó tendencia lesz, elvégre akkor a legeredményesebb, ha rendszeres.

– A könyv szakszerűen felvázolja a tartományi mezőgazdasági élet helyzetét, rámutat a problémákra, hiányosságokra. Gyakorlati célja is van, mert a tervek szerint az eredményeket ismerteti az illetékes tartományi titkárság, a mezőgazdasági minisztérium és az önkormányzatok képviselőivel is. A megoldásokat együtt kell megtalálni arra, hogyan növelje Vajdaság, és ezzel együtt az egész ország a termelést, annak minőségét, és hogyan javítsa a mezőgazdaságban dolgozók helyzetét – mutatott rá Vlahović.

A könyv szerzője azt is elmondta, hogy a mutatók szerint a tartomány kedvező eredményeket ért el  2020-ban, de ez még nem szavatolja a stabil helyzetet. Komoly technológiai fejlesztésekre van szükség a mezőgazdaság területén, és a gazdáknak is felkészültebbeknek kell lenniük. Tisztában kell lenni a piaci igényekkel, mert a túltermelés kedvezőtlen áringadozásokhoz vezet. A gazdáknak követni kell az elvárásokat, de a marketingen is javítani kell. A kutatás eredményeinek bemutatására az újvidéki mezőgazdasági vásáron kerül sor, amelyet az idén is online eseményként tartanak meg.