2024. március 28., csütörtök

Újult erővel a fiatalokért

A szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér harmadik születésnapját ünnepli

A szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér három évvel ezelőtt kezdte meg működését. A járványhelyzet miatt a programjaik online valósultak meg, ám a múlt hét végén az önkéntesek ismét benépesítették a Corvin Mátyás utcában található épületet. A fiatalok egy csapatépítő képzésen vettek részt, és megkezdték a születésnapi rendezvényre való előkészületeket. Az eseményt jövő kedden, május 18-án tartják meg. Egy csapat fiatal már elfoglalta a zeneszobát, ahol egyre több új dal születik. Az önkéntesek felújtották a közösségi teret, és egy új, nagy méretű festmény is került a falra. Hulló Zsófia, a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az önkéntesekkel mindannyian nagyon örülnek annak, hogy végre személyesen is találkozhatnak.

Az új festmény a tér központi helyére kerül (Fotó: Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér)

Az új festmény a tér központi helyére kerül (Fotó: Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér)

– A közösségi tér harmadik születésnapját egy kicsit rendhagyó módon fogjuk megünnepelni. Még nem áruljuk el, hogy mivel készülünk, de annyi biztos, hogy fiatalos programmal várjuk az érdeklődőket a teraszon. Próbálunk odafigyelni a járványügyi intézkedések betartására. A születésnap előkészületei már a múlt héten megkezdődtek. Felkértem Janó Blanka festészet szakos hallgatót, hogy készítsen egy gyönyörű festményt. Ezt a nagy méretű alkotást a közösségi tér egyik központi helyére, a bejárattal szembeni falra helyeztünk fel. Ezzel azt szerettük volna megmutatni a fiataloknak, hogy mennyire jó a művészet. Örülünk neki, hogy Blanka elfogadta a felkérést, és szebbé tette a közösségi teret. Ezáltal példát mutatott a többieknek, és segítette őket abban, hogy felújítsák a helyiségek falait. A falfestményen való munkájával arra ösztönözte a fiatalokat, hogy új alkotásokkal gazdagítsák a teret. Ezzel a kezdeményezéssel azt akartuk bemutatni az érdeklődőknek, hogy a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér újra nyitva áll a látogatók előtt – mondta el lapunknak Hulló Zsófia.

Janó Blanka munka közben (Fotó: Szalma Brigitta)

Janó Blanka munka közben (Fotó: Szalma Brigitta)

Janó Blanka elmondta, hogy a festmény egy közös ötlet alapján készült. Először arra gondoltak, hogy egy fiatalokat inspiráló személynek kellene rákerülnie az alkotásra, ám később másképp döntöttek.

– Úgy gondoltuk, hogy jó ötlet, ha a fiatalokkal egykorú karaktert fogok megfesteni. A kép alapján nem lehet eldönteni, hogy fiúról vagy lányról van szó. A karaktert egy absztrakt koncepcióba helyeztük be. Nagy kihívás volt számomra, mert nem szoktam absztraktokat festeni, viszont nagyon szeretem a színeket, és igyekeztem minél többet megjeleníteni a műben. Először felrajzoltam a karaktert, és később jött a festés. Az volt a szerepem, hogy alkotásra ösztönözzem a többieket, és elbeszélgessek velük. Nyitott voltam arra is, hogy ők is bekapcsolódjanak a munkába. Azoknak, akik erre a pályára szeretnének lépni, azt javaslom, hogy minél többet gyakoroljanak, alkossanak. Minden az elszántságon múlik. Nem biztos, hogy jól fog sikerülni az első kép, de nem szabad feladni. Minél többet kell festeni, és látható lesz a fejlődés  – emelte ki Janó Blanka.

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér születésnapjáról és programjairól a tér Facebook- és Instagram-oldalán tájékozódhatnak.