2024. március 28., csütörtök

FRISSÍTETT – Letették az újvidéki Covid-kórház alapkövét

Ünnepélyes keretek között letették az újvidéki Mišeluk városrészben épülő Covid-kórház alapkövét.

Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić köztársasági elnök, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Vučić az eseményen elmondta, hogy a kórházban található eszközök minimum 10 évig kitartanak majd. Hozzátette, hogy a legdrágább és a legjobb felszerelést szerzik majd be. Emellett elő kell készíteniük egy rendszert, hogy eladhassák az elavult berendezéseket.

Az államfő úgy véli, hogy az új kórházzal megerősítik Újvidék kapacitásait, de egész Vajdaságét is. Hozzátette, hogy a tartományban jelenleg 180 intenzív ágy áll a betegek rendelkezésre, azonban az újonnan kiépített intézménnyel ezt további 200 hellyel növelhetik. Emellett közel 700 embert tudnak munkába állítani.

Vučić az esményen arra is emlékeztetett, hogy 40-50 éve nem nyitottak új üzemet. Hozzátette, hogy számos befektetőt sikerült az országba hozni, és emberek ezreinek adtak munkalehetőséget.

Az államfő büszke arra, hogy új egészségügyi intézményeket tudnak kiépíteni. Elmondta, hogy a Vajdasági Klinikai Központ kiépítése 50 millió euróba kerül, ebből csak a benne lévő berendezés 18 millió eurót ér.

Mirović az eseményen elmondta, hogy 5 vagy 6 évvel ezelőtt nem volt elegendő eszközük, mindent jóval korábban szereztek be azzal a tudattal, hogy az egészségügyi rendszert fejleszteni kell. Ahogyan fogalmazott, mindezt jóval a Covid előtt tették, így mindenki számára, aki kórházi kezelésre szorult, könnyebb volt a koronavírus elleni küzdelem alatt. Hozzátette, hogy megduplázódik majd az intenzív terápiák száma, az új létesítmények felépítésével az egészségügyi dolgozók magasabb fizetést kapnak majd.

Vučević kiemelte, hogy nem hitte volna el, ha valaki 5 vagy 10 évvel ezelőtt azt mondja, hogy Újvidéken kórházat építenek, és őszre el is készül. Ahogyan fogalmazott, ez a kórház egy Joker a koronavírus elleni küzdelemben, és biztonságot nyújt a polgároknak.