2021. május 15., szombat

Válogatáslemez jelent meg Sziveri János megzenésített verseiből - VIDEO

A vajdasági magyar költő hagyatékát a Kertész Imre Intézet gondozza

Válogatáslemez jelent meg Sziveri János (1954-1990) vajdasági magyar költő megzenésített verseiből - közölte a Kertész Imre Intézet.

A 15 dalt bemutató lemezen a Sziver30 pályázat legjobb pályaművei hallhatók. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaműveket bemutató válogatáslemez péntektől érhető el digitális terjesztésben, a Kertész Imre Intézet kiadásában. A dalokat műfaji sokszínűség jellemzi, közös nevezőjük, hogy hangszerelésükkel erősítik a versek eredeti zeneiségét, ritmusát és mondanivalóját.

A Sziveri-hagyatékot gondozó Kertész Imre Intézet 2020 őszén hirdetett zenei pályázatot a fiatalon elhunyt költő műveinek feldolgozására, valamint A szélherceg című új válogatáskötetének megismertetésére. A pályázatra csaknem 100 mű érkezett szinte minden zenei műfajból, a komolyzenétől kezdve a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. Az első három helyezett - Veres Tilda Panna, Bogdán Norbert Lano; Halász Máté és a BLCKFSH Project - pénzdíjat, könyvcsomagot és egy videóklipforgatást nyert.

Sziveri János költő, drámaíró, a 20. század második felének egyik meghatározó alkotója - olvasható a közleményben. Édesapja Sziveri János elektromechanikus volt, édesanyja Selymesi Mária (született Lukácsfalván) kántor volt a muzslyai Kistemplomban. Ifjú Sziveri János Muzslyán született; ott a Szervó Mihály általános iskolába járt. Mostarban és Nagybecskereken járt középiskolába, majd Újvidéken tanult az egyetem bölcsészettudományi karán a magyar nyelv és irodalmi tanszéken. 1980-83-ban az Új Symposion c. folyóiratot szerkesztette. 1985-ben került a Szabadkai Népszínházhoz dramaturgnak. Szájbarágás című verseskötetéért 1988-ban neki ítélték a Vajdasági Írószövetség évi díját. Emlékének ápolására barátai a magyar irodalom legjobb teljesítményeinek támogatására Sziveri János-díjat alapítottak (1992).

1993-ban, Muzslán alakult meg a Sziveri János szellemiségét őrző Sziveri János Művészeti Színpad. A Duna Televízió portréfilmet készített róla: „Sziveri János voltam, ez volt büntetésem” (1997) címmel, Kécza András rendezésében. Az Újvidéki Színház az azonos című poémájából készült Szelídítések c. előadást 2000-ben mutatta be. A költő 1990-ben, mindössze 36 évesen hunyt el.