2024. április 25., csütörtök

Kissé bővült a munkanélküliek tábora

A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal nyilvántartása szerint az országban pillanatnyilag 534.000 munkanélküli van. Számuk az év eleje óta enyhén emelkedett, évközi szinten a növekedési arány 3,9 százalék.

Erről tájékoztatta a Prva tévé nézőit a hétvégén Zoran Martinović, a szolgálat igazgatója. Szerinte várható is volt, hogy valamelyest bővül a munkanélküliek tábora, mégpedig a bejelentett egyszeri állami támogatás miatt. (A pénzügyminiszter korábban jelezte, hogy a minden nagykorú polgárnak járó 2x30 eurón kívül a munkanélküliek júniusban még 60 euróra számíthatnak, vagyis összesen 120 euróra az idén.)

– A munkanélküliségi ráta így is 10 százalék alatt maradt, és összhangban van a kormány terveivel – mondta Martinović, hozzátéve, hogy ezen a héten várják a kormánytól a munkanélküliek egyszeri támogatására vonatkozó utasításokat. Mint mondta, a jövőben a foglalkoztatási szolgálat minden kifizetést a Postatakarékon (Poštanska štedionica) keresztül szervez meg, a saját nyilvántartása alapján, és a munkanélkülieknek ezzel kapcsolatosan semmilyen költségük nem lesz. A szolgálat igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg 5,7 milliárd dinár összértékben 13 nyilvános felhívás van nyitva támogatások odaítélésére munkaadók számára.