2024. április 25., csütörtök
ZOMBOR–KIKINDA GYORSFORGALMI ÚT

Délkeleti kerülővel halad el majd Törökbecse mellett

Zombor, Kúla, Szenttamás, Nagykikinda és Óbecse is szerepel az Ib besorolású állami gyorsforgalmi út megépítésére vonatkozó területrendezési tervben. Az út a béregi határátkelőtől haladna a román határig, Nákófalváig. A települések zöménél az út elkerüli a lakott területeket, Törökbecse előtt pedig, miután áthalad a DTD-csatornán, délkeleti kerülőúttá válik, és a román határ felé vezető út itt már javarészt egybeesik a már meglévő, Ib besorolású 15-ös állami úttal. A szerbiai úthálózat rendszerében ez az útvonal rendkívül fontos szerepet fog betölteni a kelet-nyugat irányú közlekedésben. A 175 km hosszú új utat 100 km/h sebességgel kalkulálva tervezik meg.

A tartományi képviselőház erre vonatkozó határozatának az indoklásában többek között az áll: a közvetlen és szélesebb nemzetközi környezetettel való jobb kapcsolat és a könnyebb megközelíthetőség mellett ennek az útnak abban is nagy szerepe lesz, hogy csökkenti majd a városokon át történő tranzitközlekedést – ez utóbbinak főleg Nagykikinda és Zombor esetében lesz óriási jelentősége, de a kisebb települések is fellélegezhetnek majd.

A szerb kormány az út megépítésére 100 millió eurót tervezett be a költségvetésébe, de a munkálatok összértéke eléri a 835 millió eurót. Az útépítés várhatóan az idei év második felében kezdődik meg, és a tervek szerint 2023-ban adják majd át az utat a forgalomnak.